Fatoumata Diawara naar De Oosterpoort

GRONINGEN

Met Fatoumata Diawara komt op 9 februari een van de grootste sterren van het Afrikaanse popfirmament naar De Oosterpoort. De Malinese singer-songwriter vestigde in één klap haar naam met het debuutalbum Fatou uit 2011. Reden voor de Volkskrant om haar tot het “supertalent van de wereldmuziek” uit te roepen.

In een mix van Afrikaanse muziek, westerse pop en jazz zingt Fatoumata met sprankelende, warme en prachtig gelaagde stem over de vreugde en het verdriet van het dagelijkse Afrikaanse leven, met name over de problemen van de vrouwen aldaar en haar eigen (soms) getroebleerde verleden. Als jonge vrouw moest ze zich vrijvechten van verwachtingen en tradities van haar familie en de samenleving. Dat gevecht bezingt ze in melodieuze songs, zichzelf ritmisch begeleidend op gitaar.

Meer dan alleen een sublieme singer-songwriter

Vele liefhebbers keken reikhalzend uit naar het vervolgalbum van haar glansdebuut uit 2011 en daar hebben ze tot begin dit jaar op moeten wachten. De reden is dat Fatoumata meer is dan alleen een geweldige muzikant. Zo speelde zij op vijftienjarige leeftijd haar eerste filmrol, dat onder andere uitmondde in prachtige vertolkingen in het aangrijpende Timbuktu uit 2014 en Mali Blues uit 2016, een muzikale roadmovie over de strijd van tussen de rijke Malinese muziekcultuur en de dreigende sharia-wetgeving die elke vorm van muziek verbiedt.

In 2018 is er dan eindelijk het nieuwe album Fenfo (‘Iets te zeggen’), waarmee Fatoumata de stoutste verwachtingen overtreft. Trouw was onlangs bij haar optreden met liveband in Paradiso: “De extase, de woede, de drive en het geloof in eigen kunnen, Diawara brengt het allemaal volkomen geloofwaardig. Ze speelt gitaar en zingt, tot tranen toe bewogen, tot ook de hardst gebolsterde bezoeker diep ontroerd is. (…) Een fenomeen waarnaar je gelukzalig stomgeslagen luistert en kijkt.” Kaarten zijn te koop sinds maandag.