‘We hangen in Havana!’

Groningen

Kuneke Jansma van voverband The Richards uit Groningen vertelt over het opmerkelijke feit: ,,Ik zing al twaalf jaar in coverband The Richards uit Groningen. Oorspronkelijk zijn we een Pabo-band, maar twaalf jaar later zijn we nog steeds bij elkaar. Al jaren voorzien wij feesten in Noord-Nederland en af en toe daarbuiten van een heerlijk muzikaal sausje. Verder zijn we allemaal aan het werk en hebben de meesten van ons een druk gezin.”

,,Het is zomer en dan gebeurt er met onze band weinig, aangezien we allemaal uiteraard tijdens schoolvakanties op vakantie gaan, want we zijn dus bijna allemaal meester of juf geworden. Tot drie dagen geleden. Via Instagram werden wij in een foto van iemand anders getagd. Het bleek van een Cubaanse kunstenaar. Wij drukten op de melding en wisten niet wat we zagen. Een Cubaanse kunstschilder, Chuli Herrera, heeft een metershoog schilderij van ons gemaakt en deze werd klaargemaakt voor een expositie in Havana, Cuba.”

In de war

,,We waren compleet in de war en dachten dat iemand een grapje maakte”, vertelt Jansma. ,,We werden nogmaals door hem getagd in een andere foto van het schilderij. We waren het toch echt.”

,,Inmiddels had ik de foto die hij voor het schilderij gebruikt heeft op onze eigen Instagram-pagina gevonden. Een selfie van meer dan een jaar geleden, van ons als band. Mondjesmaat kregen we contact met de kunstenaar en hij wist ons te vertellen dat hij een serie schilderijen heeft gemaakt op basis van bepaalde hashtags (#) die hij intypte op Instagram. Hij is bij ons terecht gekomen via #verlorenzoon, waar hij op zocht naar aanleiding van De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt van Rijn. Wij plaatsen die hashtag, omdat een van de bandjongens na maanden afwezigheid weer terugkeerde in de band.”

,,Voor ons is het een bizar verhaal. Nu hangen wij plotseling in een galerie in Havana, Cuba. En wij zijn verrast, vereerd en nog steeds een beetje in de war. Ik heb inmiddels meer Whatsapp-contact met hem, al gaat het contact niet heel snel. Hij beantwoord niet alle vragen, maar we hebben wel meer foto's en een filmpje gekregen.”

,,We zijn hier nu al een paar dagen over aan het nadenken, praten en ook van aan het genieten. En we breken ons hoofd over of en hoe we dit schilderij ooit in het echt zullen zien.”

Het Instagram-account van Chuli Herrera, de Cubaanse kunstenaar is @chuliherrera en die van Coverband The Richards is @coverbandtherichards.