Nazomer in Groningen met Russische kunstenaars

GRONINGEN

Groninger beeldend kunstenaars Lilian van Opdorp en Minne Vijver nodigen zeven Russische collega’s uit om in september/oktober naar Groningen te komen.

Samen verkennen ze in deze herfstperiode ‘wad, stad en ommeland’. Daarna maken de negen kunstenaars op basis van deze indrukken werken, die worden tentoongesteld bij Kunsthandel Peter ter Braak te Groningen.

Op het programma staan fietstochten door de provincie, werkbezoek aan Schiermonnikoog, musea, ateliers van collega’s, Academie Minerva en de Klassieke Academie. Naast de in Groningen gemaakte werken wordt er op de expositie van allen nóg een werk getoond dat in Rusland voltooid is naar aanleiding van het thema. Het project wordt mede vormgegeven door Galerie Biemoldsbelang.

De Russische kunstenaars zijn opgeleid aan klassieke academies in de Sovjet-Unie en Rusland. Een aantal is daarnaast docent aan Kunstacademie of Cultuurinstituut.

Lange samenwerking

Het project is opgezet door Van Opdorp en Vijver als antwoord op de kunstprojecten waarvoor zij door hun Russische collega’s werden uitgenodigd. Het samenwerkingsverband stamt uit 1989, toen Van Opdorp met een beurs van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen een jaar aan de Moskouse Surikov-kunstacademie studeerde. Er volgden sindsdien, en vanaf 2004 met Vijver, vele kunstprojecten in de Sovjet-Unie, Rusland en Nederland, met steun van onder andere de Nederlandse ambassade in Moskou.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door particuliere bijdragen en met financiële steun van de Provincie Groningen. Samenvatting van het advies van de Kunstraad: “De Commissie is enthousiast over het project. De aanvragers proberen vanuit hun fascinatie voor Rusland en hun contacten daar zichtbaar te maken hoe een andere omgeving “licht” laat vallen op een manier van werken: voor henzelf als ze in Rusland werken en voor hun collega’s als ze naar Nederland komen. De invloed op de authenticiteit van het werk en de vraagstelling hoe invloed van de omgeving een uitwerking heeft op het werk, is boeiend. Ook voor het kunst- en cultuurklimaat van Groningen is het interessant om te zien hoe een fysieke uitwisseling en samenwerking tot nieuw werk kan leiden.”

Van 19 september tot en met 28 oktober, periode tentoonstelling 7 tot en met 28 oktober. Kunsthandel Peter ter Braak, Noorderhaven 50 Groningen. Zie ook www.peterterbraak.nl. Opening: zondag 7 oktober 16.00 uur door Jacques Monasch.