GRONINGEN

Jorah Terwisscha van Scheltinga studeert Audiovisuele productie bij Noorderpoort Kunst & Multimedia.

De 18 jarige Jorah Terwisscha van Scheltinga is nu al een graag geziene fotografe bij concerten en festivals.

Jorah: ‘Ik heb geen aanleg voor muziek, helaas, maar ik kan er wel onderdeel van uitmaken met mijn camera.’

Naast concertfotografe ontwikkelt de studente zich ook op het gebied van fashionfotografie en portretten. Maar kiezen tussen deze expertises kan Jorah niet: ‘Muziek staat heel erg dichtbij me en ik merk dat als ik dat een tijdje niet doe, dat ik dan de camera weer op moet pakken om naar een concert te gaan. Dat geeft me echt een stukje voldoening.’ Toch heeft mode, en alles wat daarmee te maken heeft, haar interesse gewekt. ‘De hele wereld daar omheen is geweldig. Dus ja, misschien gaat op dit moment mijn voorkeur wel uit naar fashion. Maar de muziek zal er altijd wel blijven.’

Realistisch

Als het op haar talent als fotografe aankomt, is Jorah bescheiden, maar tegelijkertijd ook realistisch. ‘Ik vind het wel heel bijzonder. Ik ben heel jong, nog maar achttien, dus dat zorgt er al wel voor dat ik opval.’

De jonge fotografe erkent dat ze niet onderdoet voor veel andere fotografen die al heel lang in het vak zitten: ‘Mensen zeggen wel vaak dat ik er talent voor heb. Ik dacht meestal dat het wel meeviel en dat ik gewoon geluk had, maar blijkbaar zit het talent er toch wel.’

Maar wat maakt Jorah Terwisscha van Scheltinga dan zo’n goede fotografe? Wat is haar geheim? Daar kan Jorah kort over zijn: ‘Fotografie is een kwestie van doen, doen, doen.’ Ze oefent ontzettend veel en probeert ook veel uit. ‘Het hebben van een eigen stijl is belangrijk,’ legt de studente uit, ‘Foto’s van Anton Corbijn, één van mijn favorieten, herken je direct door zijn opvallende eigen stijl.’

Volgens Jorah moet je als beginnend fotograaf ook niet bang zijn om een eigen stijl te ontwikkelen. ‘Ik ben zelf nog aan mijn stijl aan het werken. Ik zou mijn stijl nu nog omschrijven als heel esthetisch. Het is lekker om naar te kijken, de kleuren zitten goed, de composities zitten goed. Maar ik moet nog veel meer fotograferen, om mijn eigen stijl echt helder te krijgen.’

Samenwerking

Na haar diplomering wil Jorah zich volledig storten op haar samenwerking met Excelsior Recordings voor het maken van haar eerste fotoboek genaamd Indie Academy. De hele zomer van 2018 volgt de studente de Indie scene in Nederland op de voet. In een zoektocht gaat Jorah ze samen met verschillende muzikanten van ongeveer tien bands op zoek gaat naar de liefde voor de muziek. De eerste exemplaren van Indie Academy worden gepresenteerd tijdens Eurosonic/Noorderslag 2019 waar de boekpresentatie plaats gaat vinden.


Auteur

Albert Jan Garama Redacteur