VVN Campagne “De scholen zijn weer begonnen” nog steeds hard nodig

GRONINGEN

Je kinderen te voet of op de fiets naar school brengen is een heel mooi handelingsperspectief! Toch wordt het in de tijd minder snel opgepakt dan bijvoorbeeld “Bob” en anders omgaan met de smartphone tijdens verkeersdeelname.

Een combinatie die je veel tegenkomt maar die steeds meer door het publiek wordt afgewezen. Kan het simpelweg begeleiden van je kinderen naar school, of dat nu lopend is of op de fiets, wel een sociale norm worden? Je kunt ouders moeilijk wettelijk verplichten dit te doen en zo bestaat er hierop dus geen handhavingscomponent

Daarom deden Veilig Verkeer Nederland en partner Athlon vandaag in Almere de oproep om de auto de eerste week na de zomervakantie te laten staan om de kinderen lopend of op de fiets te begeleiden naar school. Vanaf de achterbank van een auto doen kinderen nu eenmaal geen ervaring op die past bij hun eigen verkeersrol. Vandaag spraken we hierover met kinderen, ouders en leerkrachten van Basisschool Het Kristal in Almere en de Almeerse verkeerswethouder Aldrik Dijkstra

Actie voor een nieuwe sociale norm

In het kader van VVN’s jaarlijkse campagne “De scholen zijn weer begonnen” stelden een combinatie van VVN-medewerkers en leerlingen korte vragen aan ouders die buiten hun kind stonden op te wachten. Vragen over de wijze waarop kinderen zelf naar school gaan en de rol van hun ouders. Ook is gevraagd naar de motivatie om te kiezen voor de fiets, de auto of de benenwagen. VVN en partner Athlon plaatsen de resultaten van deze interviews de komende anderhalve week op hun socialmedia-kanalen. De 600 kinderen kregen in de klas de sticker uitgereikt die hoort bij de manier waarop zij op school zijn gekomen en plakten deze op een speciale kaart. Na afloop ontvingen de leerlingen in de klas allemaal een ansichtkaart en een “De scholen zijn weer begonnen” krantje om mee naar huis te nemen en aan hun ouders te geven.

Waarom?

Er is sprake van een verdubbeling van het aantal ongevallen onder 12-jarigen bij de start van het schooljaar. Dit is de reden dat Veilig Verkeer Nederland samen met leasemaatschappij Athlon oproept om kinderen de eerste schoolweek niet met de auto naar school te brengen maar ouders aanspoort om de kinderen juist te voet of op de fiets van en naar school te begeleiden. Op deze manier kunnen de jonge scholieren wennen aan de nieuwe route en aan de nieuwe situatie.

In de weken direct na de start van de scholen vragen wij om alert te blijven bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties. Zodra het werk begint en ook de scholen starten, is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer. In de zomer rijden de helft minder auto’s op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar 8 miljoen auto’s. Deze ‘nieuwe’ drukte zorgt in september helaas voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers*. Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol. Als automobilist goed om te weten wanneer je ze eens een rare manoeuvre ziet maken. Alexander Heijkamp, CSR Director van Athlon Nederland: "Duurzame mobiliteit gaat ook over het veranderen van gewoontes en gedrag in het verkeer. Als leasemaatschappij voelen wij ook de verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan een verkeersveilige samenleving. Dat begint al op jonge leeftijd. Wij streven hierbij samen met Veilig Verkeer Nederland naar nul verkeersongevallen rondom scholen".

Oproep aan ouders

“Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen”; aldus VVN-directeur a.i. Alphons Knuppel

*Bron; Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL 2011-2015

Over Athlon

Athlon is een internationale leverancier van operationele autoleasing- en mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf is continu bezig innovatieve, duurzame en kostenefficiënte mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen en aan te bieden. Athlon streeft ernaar de beste autoleasing- en mobiliteitsoplossingen te leveren voor de steeds veranderende behoeften van haar klanten in meer dan 20 landen.

Meer informatie over Athlon vindt u op de website www.athlon.com.