Buitenspel | Kritiek op Jans

Spelers en staf: wij staan achter jullie! Dat stond er zondag op een groot spandoek op de Tonny van Leeuwen Tribune.

De tekst kon behalve als steunbetuiging worden opgevat als indirecte kritiek aan het adres van directie en management van FC Groningen. Een deel van de aanhang ziet directeur Hans Nijland als hoofdverantwoordelijk voor de neergaande lijn, onder meer door het aanstellen van ‘vriend’ Ron Jans als technisch manager. Jans wordt verweten Buijs met een onervaren, kwaliteitsarme selectie te hebben opgezadeld.

Eerlijk is eerlijk: ik vond dat Jans deze zomer sterk begon. Met het definitief vastleggen van de gehuurde publiekslievelingen Deyovasio Zeefuik en Ritsu Doan en de contractverlenging van puntenpakker Sergio Padt oogstte hij alom lof. Die verdiende hij ook voor het openbreken van de contracten van Ludovit Reis, Tom van de Looi en Ajdin Hrustic. Talenten die zich vorig seizoen onder leiding van Marcel Groninger en Ernest Faber veelbelovend ontwikkelden en ondertussen serieuze interesse van andere clubs wekten.

Maar Jans heeft ook inschattingsfouten gemaakt. De financiële ruimte die ontstond na het vertrek van Jenssen en Drost had hij moeten aanwenden voor het versterken van het middenveld. Deze onervaren linie was na het vertrek van Bacuna onmiskenbaar verzwakt. Het aantrekken van Pohl kan Jans ook worden aangerekend. Deense journalisten waren stomverbaasd dat een club de improductieve spits wilde hebben. Pohl zou meerdere keren zijn bekeken, maar één wedstrijd had kunnen volstaan…

Ter verdediging van Jans kan worden aangevoerd dat hij werd overvallen door het plotselinge vertrek van Carlos Aalbers en de ziekte van Jurrie Koolhof. Het zal je als (beginnend) technisch manager maar gebeuren: twee ervaren scouts in één klap zien wegvallen. Dat is niet niks.

Wim Masker


Auteur

Marc Jansen