Nijestee genomineerd voor de SP Schimmelschandpaal

GRONINGEN

Vandaag zijn de landelijke nominaties voor de Schimmelschandpaal bekend geworden. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen.

Één van de tien genomineerden is de Groningse corporatie Nijestee. Vanmorgen hebben huurders samen met de SP de nominatie op ludieke wijze bij Nijestee bekend gemaakt. Mensen kunnen tot 11 november stemmen. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaal 2018 bekend gemaakt.

Groninger SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Ook veel Groningse huurders kampen met problemen van vocht en schimmel. Zo heeft Nijestee de problemen van huurders uit Vinkhuizen en Paddepoel na vele klachten en meerdere acties nog steeds niet opgelost.”

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergieën. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis. Dijk: ‘Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan. Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd en zoveel mensen, waaronder kinderen, ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem.’