Pinda- en ei-poli

GRONINGEN

Decennialang is gedacht dat een voedselallergie voorkomen kan worden door producten als ei en pinda op latere leeftijd aan jonge kinderen te geven. Het tegendeel blijkt waar te zijn, juist het geven van pinda en ei op zeer jonge leeftijd (bij 4-8 maanden) helpt om een allergie te voorkomen.

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) startte 1 november een speciale pinda- en ei-poli voor zuigelingen. De poli is voor baby’s met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Bijvoorbeeld baby’s met ernstig eczeem of die al eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Ook een ernstig voedselallergie bij ouders of broertje(s) of zusje(s) kan een reden zijn voor een consult. Het Martini Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland dat deze poli aanbiedt. Baby’s die een verhoogde kans op een voedselallergie hebben, krijgen bij de eerste keer de pinda of het ei stapsgewijs in oplopende hoeveelheden. ‘Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen. Hoe later zij pinda en ei krijgen, des te groter de kans op een allergie’, zegt kinderdiëtist Irene Herpertz. Op basis van verschillende studies zijn de inzichten over het introductiemoment van pinda en ei veranderd. Waar eerder werd gedacht dat de introductie moest worden uitgesteld, is inmiddels duidelijk dat de leeftijd tussen vier en uiterlijk acht maanden het juiste moment is. Door op deze leeftijd pinda en ei te introduceren, kan bij 80% van deze groep kinderen een allergie voorkomen worden.