Ton Broekhuis exposeert in Noorderlicht

GRONINGEN

Ton Broekhuis exposeert van 17 november tot en met 6 januari 2019 in Noorderlicht | Huis van de Fotografie. In de tachtiger jaren is hij een bevlogen fotograaf die zich tevens inzet voor de ontwikkeling van de geëngageerde fotografie in Noord-Nederland.

Dit pad leidt tot de oprichting van de Noorderlicht fotomanifestatie in 1990, waarvan hij directeur wordt. Terwijl hij strijdt voor de cultuur komt zijn actieve fotograferen in de pauzestand. Onder Broekhuis' leiding groeit Noorderlicht uit tot een dynamische en eigenzinnige organisatie, die internationaal respect oogst. Na zijn terzijde in het najaar van 2016 kreeg het fotografisch leven van Ton Broekhuis als vrije geest in het noordelijk landschap een hernieuwde impuls.

Broekhuis (1951) fotografeert schoonheid, bloei en sterfte in zijn directe woonomgeving in de Friese Stellingwerven. Met zijn hond als trouwe wandelgezel beweegt hij door het landschap en kruipt hij diep in de eigen tuin. Van sprietjes gras en bossen tot vogellijkjes, telkens weer ziet hij de verrassende rijkdom van een schijnbaar onooglijke natuur. In zijn werk wisselen intimiteit en abstractie elkaar af, in grootse reizen door een wereld op loopafstand.

Naast zijn meest recente werk is in 'Terzijde' een dwarsdoorsnede van vroegere foto’s en de vele boeken die Broekhuis publiceerde te zien, variërend van vroeg werk over de vleesindustrie tot zijn eerste projecten over landschap en architectuur. Daaronder uiteraard ‘Een wijde blik verruimt het denken’, het in opdracht gemaakte boek waarmee hij zijn reputatie als landschapsfotograaf vestigt.

Opening vrijdag 16 november, 17.00 uur. Akerkhof 12 Groningen.