Hanzehogeschool Groningen bereidt zich voor op klimaatverandering

GRONINGEN

Met de opening van het klimaatcentrum door Ban Ki-moon vorige week op de Zernike Campus werd nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is om ons voor te bereiden op extreme weersomstandigheden door een veranderend klimaat. En dat is precies wat Floris Boogaard doet.

De lector Ruimtelijke Transformaties van de Hanzehogeschool Groningen brengt met zijn studenten in kaart wat we moeten en kunnen doen.

Vorige week tekende de Hanzehogeschool, samen met de gemeente Groningen, Rijksuniversiteit en waterschappen het samenwerkingsverband ‘Climate Initiative Noord-Nederland.’ In deze klimaatadaptatieproeftuin werken bedrijven, onderzoekers en studenten samen aan oplossingen voor extreme weersomstandigheden.

Verlaagde groenstroken

“In wezen zie ik heel Groningen als proeftuin. We zetten hele straten onder water om te zien hoe onze waterdoorlatende stenen het doen. Maar ook hoe de mensen erop reageren. We kijken ook naar klinkers met brede voegen of stenen waardoorheen gewassen kunnen groeien.”

De proeftuin test nog veel meer. Wadi’s zijn belangrijk. Boogaard: “Dat zijn in wezen lager gelegen grasvelden in stedelijke gebieden waar water naartoe kan stromen en weglopen. Je zou ze kunnen zien als nieuwe afwateringsriolen die rekening houden met de toekomst.”

Een plek waar zo’n Wadi al kan rekenen op steun is de Groningse wijk Selwerd. Hanzestudenten Caspar Dohle en Jeroen van Luyn deden onderzoek naar het klimaatbestendig inrichten van de wijk. Het aanleggen van verlaagde groenstroken biedt naast de opvang van water de mogelijkheid om ontmoetingsplekken te creëren. Ook krijgen bewoners meer verantwoordelijkheid voor invulling/onderhoud van de leefomgeving.

Water opnemende muren

Caspar Dohle deed niet alleen onderzoek in Selwerd, maar bedacht met studiegenoten ook de Water Wall. Hiermee wonnen ze de Hanseatic City Challenge. De Hanzestudenten bedachten dat muren van gebouwen in steden gebruikt kunnen worden om tijdelijk overtollig water in op te slaan. “Het mooie aan de Water Wall is dat het naast de opslag en afvoer van regenwater ook een maatschappelijke functie heeft. De Water Wall hangt aan de muur en is dus zichtbaar. Dit kan een belemmering zijn, omdat mensen liever naar een gevel kijken dan naar een pijpensysteem, maar het laat tegelijkertijd klimaatadaptatie aan het werk zien. Omdat het zo opvalt gaan mensen nadenken over wat het is en wat het doet. Het betrekt voorbijgangers in het denkproces en activeert het klimaat adaptief denken”, zegt Dohle.

Over de proeftuin

De proeftuin is een concept dat de Hanze in samenwerking met onder andere de gemeente en provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en onderzoeksgroep GELIFES van de Rijksuniversiteit de komende maanden verder gaat realiseren. Doel is het testen en tonen hoe Noord-Nederland in de breedste zin bijdraagt aan de klimaatvraagstukken. De proeftuin zal binnen een jaar gerealiseerd zijn, een deel bij Building maar vooral ook op verschillende plekken in de stad en op de Zernike Campus.