Gronings kookwonder blijft koel onder lof

RONINGEN

Chef-kok Dennis de Haan van restaurant De Haan aan de A-weg is door de culinaire gids Gault Millau Nederland uitgeroepen door Bistronoom van het jaar.

Pas 30 jaar oud is De Haan (hij noemt zichzelf ‘Le Coq’), maar hij runt een toptent die hij eigenhandig opgezet heeft. ,,Zes jaar geleden ben ik begonnen dit concept uit te denken. Een klein restaurant zonder bediening waar mensen zelf hun drankjes mogen inschenken en dat ik in mijn eentje zou kunnen runnen.”

De Haan begon al vroeg. ,,Sinds mijn 15-de werk ik in de horeca.” Hij doorliep de Cas Spijkers Academie, liep zich het vuur uit de sloffen in een sterrenrestaurant en heeft nu een eigen toptent.

Volgeboekt

Het restaurant loopt als een tierelier. Wil je hier eten, dan moet je geduld hebben. Het restaurant is tot komend voorjaar volgeboekt. Maar dan heb je ook wat: ‘Le Coq kookt de pannen van het dak in zijn restaurant zonder bediening en doet dit met veel interactie’, jubelt de jury van Gault Millau. Om even naar adem te happen en te vervolgen: ‘Hij brengt variatie in productgebruik, maakt zelf charcuterie, kookt speels en spannend en heeft een restaurant gecreëerd waar je wil zijn en terugkomen.’

Hij blijft er koel onder. Zijn bistro met achttien tafels zit iedere dag vol. Daar gaat het hem om. ,,Maar de waardering is leuk”, geeft hij toe terwijl hij een kalmpjes stukje zalm rookt.