Movies That Matter: ‘The Poetess’ in VERA Zienema

GRONINGEN

Stichting Movies That Matter presenteert dinsdag 11 december in VERA Zienema in Groningen de documentaire ‘The Poetess’.

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst.

Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan.

Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Beeld Saudische samenleving

Aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show schetst de documentaire een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

De 90 minuten durende documentaire (Engelse ondertiteling) begint om 20.30 uur.


Auteur

Marc Jansen