Richard ter Borg sluit Ploegjaar 2018 af met kunstveiling in synagoge

GRONINGEN

Kunsthandelaar en galeriehouder Richard ter Borg sluit het Ploegjaar 2018 af met een jubileumveiling in de synagoge in Groningen.

In deze veiling komen bijna 300 kavels onder de hamer. Onder de veilingstukken veel werken van vrijwel alle prominente leden van het kunstenaarsgenootschap De Ploeg. De veiling is donderdag 13 december (aanvang 19.00 uur).

Liefhebbers en verzamelaars kunnen vrijdag 7, zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 december al een kijkje nemen bij de kunstwerken; steeds tussen 12.00 en 17.00 uur.

Jan Wiegers

Vermeldenswaardig is volgens Ter Borg dat veel werk van de medeoprichter en voortrekker van het Groninger kunstenaarsgezelschap De Ploeg, Jan Wiegers, onder de hamer komt.

,,We hebben dit keer werk in de veiling van niet alleen Nederlandse verzamelaars, maar ook uit België en Duitsland is veel interessant werk van prominente Ploegleden ingebracht”, zegt Ter Borg.

„Veel van de schilderijen van Jan Wiegers zijn gemaakt in Zwitserland waar hij in contact kwam met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner die hem enorm inspireerde en een leidraad vormde voor het latere werk van veel leden van De Ploeg.”

Martin Tissing

Opmerkelijk noemt Ter Borg een groot werk van de vorige maand overleden Martin Tissing. „Het Groninger Museum toonde in 1966 grote belangstelling voor het kunstwerk, maar de toenmalige directeur Bram Westers wist de aankoopcommissie niet te overtuigen. Na een halfjaar discussie in deze commissie was Tissing het wachten beu en heeft hij het teruggehaald.”

Meubels

Naast de beeldende kunst veilt Ter Borg ook een kleine collectie meubels, waaronder fauteuils in art deco stijl van de in 2013 gesloten fabrikant Schuitema uit Stadskanaal.

Ter Borg biedt maandag 10 en dinsdag 11 december in de synagoge in de Folkingestraat de mogelijkheid kunst te laten taxeren.

De kavels die ter veiling komen zijn ook te zien op de website van Galerie Ter Borg.


Auteur

Marc Jansen