Wintervoorstelling ‘De Lichteloze’ bij VRIJDAG

GRONINGEN

19 acteurs en muzikanten van VRIJDAG spelen medio december 3 keer de voorstelling ‘De Lichteloze’. Plaats van handeling is de concertzaal van VRIJDAG in Groningen.

De spelers - acteurs en muzikanten van alle leeftijden en niveaus - hebben in 12 weken toegewerkt naar deze voorstelling. Ze bedachten bovendien het verhaal én tekenen tijdens de voorstellingen voor de (live)muziek.

De Lichteloze

VRIJDAG omschrijft ‘De Lichteloze’ als een humoristische, multidisciplinaire voorstelling over een man en zijn relatie tot de aarde in de donkere dagen voor kerst.

Een man wordt wakker naast een vrouw die hij zich niet kan herinneren. Zij behandelt hem echter alsof ze een relatie hebben.

De vrouw is niet de enige die hij tegenkomt en hem op de proef stelt. Schaduwwezens, schimmen van mensen spoken door zijn hoofd.

Sprookjesfiguren willen een petitie tegen plastic en ondertussen is er een meisje dat hem maar lastig blijft vallen met steeds dezelfde vraag: aan of uit?

Gedicht Dylan Thomas

De regie is in handen van Jorrit Boonstra. „Het gedicht Do not go gentle into that good night van Dylan Thomas vormt het uitgangspunt van de voorstelling”, vertelt hij.

„De spelers hebben, aan de hand van dit gedicht, een verhaal ontwikkeld. Door middel van opdrachten schreven ze teksten en maakten ze soundscapes en beelden. Deze elementen vormen de basis van het script.”

„We bouwen door tot aan de laatste repetitie en zelfs daarna zullen er vast nog kleine dingen veranderen. Eén ding is zeker. Het wordt een enthousiaste, absurdistische en humoristische voorstelling met een duidelijke boodschap!”

Kunstenaar-docent Gert Sennema van VRIJDAG maakt het decor van de voorstelling.

De Lichteloze speelt vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 december om 20.00 uur in de concertzaal van VRIJDAG aan de Sint Jansstraat 7 in Groningen. Kaarten (à 10 euro) zijn verkrijgbaar via bijvrijdag.nl/wintervoorstelling.


Auteur

Marc Jansen