Lezing conceptueel kunstenaar Noor Nuyten bij VRIJDAG

GRONINGEN - Conceptueel kunstenaar Noor Nuyten geeft donderdag 4 april een lezing bij VRIJDAG (locatie Walstraat 34) in Groningen.

Noor Nuyten (Groningen, 1986) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan het HISK in Gent (België) en Academie Minerva in Groningen. In haar werk stelt ze voortdurend systemen in vraag die we gebruiken in ons dagelijks leven. Veel van haar werken zijn ‘oplossingen’ voor problemen waarvan wij het bestaan niet eens vermoedden.

Future is behind

Nuytens conceptuele werken bieden nieuwe manieren om een kritische maar humoristische relatie aan te gaan met systemen, zoals taal en tijd. Zo ontwikkelde Nuyten met Future is behind schoenen waarbij de zool achterstevoren zit. Dit is een verwijzing naar de tijdsbeleving van volkeren die de toekomst niet voor zich visualiseren, maar achter zich.

Het werk kwam tot stand na onderzoek van de perceptie van tijd in verschillende culturen. Tijdens de opening van de expositie kon daadwerkelijk op deze schoenen gelopen worden.

Collectors Time

Ook in haar serie Collectors Time speelt Nuyten opnieuw met het concept tijd. Ze ontwikkelde voor de twee eigenaren van kunstcollectie ‘Plancius Art Collection’ een horloge die een individuele tijdzone creëert op basis van hartslag.

Hiermee probeert Nuyten een balans te vinden tussen ratio en intuïtie. Het werk benadrukt zowel de individualiteit van de verzamelaars als het punt waarop ze overeenkomen: de verzameling.

Solotentoonstellingen

Nuyten had in 2013 haar eerste solotentoonstelling in Upstream Gallery in Amsterdam. Haar tweede solotentoonstelling vond plaats in het voorjaar van 2016. Sindsdien worden de werken van Nuyten regelmatig opgenomen in binnen- en buitenland. Recentelijk was haar werk te zien in het Institute of Contemporary Art in Richmond (Amerika) en in de Städtische Galle in Wolfsburg (Duitsland).

Lezingenserie

De lezing van Nuyten is de vierde en laatste uit de serie Ogenblik over waarneming en tijd, waarbij vier beeldende kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Berndnaut Smilde, Rein Jelle Terpstra en Sjoerd Knibbeler gingen haar voor.

De lezing start om 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Studenten en cursisten bij VRIJDAG betalen 5,00 euro. Aanmelden/ meer informatie: bijvrijdag.nl/lezing.