Lekker graaien tussen het vinyl

GRONINGEN „Ik word hier zo hebberig van, ik kom geen stand verder zo”, lacht bezoekster Nicolien Ennema. Met de elpee ‘Whitney’ van Whitney Houston in haar handen graait ze in de platenbakken op de Platenbeurs in Martiniplaza. Op zaterdag 23 maart worden daar zo’n 200.000 platen en cd’s aangeboden.

Om een uur of 11 is het al lekker druk in de hal. Tjeerd Schurink trekt een plaat van Paul Young uit de serie. „ Deze is uit mijn puberteit”, vertelt hij. „Ik had het allemaal op vinyl en tape. Daarna moest ik me afzetten en zo en heb ik veel weg gedaan. En nu koop ik de platen weer. Ik beleef er erg veel plezier aan.”

De tweelingbroers Egbert en Gerrit zijn vooral op zoek naar Folk. Het zit in de genen, volgens de twee. Helemaal gek van Woodstockhelden als Richard Thompson , Ian Matthew en Gladys Lean.

Volgens verkoper John loopt de elpee Blond van Frank Ocean erg goed. „Deze Hiphop en R&B - achtige muziek staat boven aan het lijstje bij de jeugd tussen vijftien en vijfentwintig jaar. Ik heb er al drie van verkocht.”

Ronald Verbree is samen met zijn dochter Kym op de platen afgekomen. „Ik ben vooral fan van Supertramp, Genesis en Springsteen, zegt Verbree. „Ik ga dit jaar vier keer naar Roger Hodgson”, grinnikt hij. Dochter Kym en Lady Gaga fan deelt de passie van haar vader voor Pink Floyd. „En Nirvana vind ik ook erg goed.” Ze grabbelen nog even verder in de bak met cd’s.

Michael Jackson is zwaar vertegenwoordigd in de bakken met muzikale pareltjes. De elpee Wembley op rood vinyl moet weg voor dertig euro. „Wij merken wel dat de verkoop van zijn muziek sinds de omstreden documentaire iets terugloopt. „Tja, wat moet je ervan zeggen, ik weet het niet”, zegt Ronald Loosveld van Rainbow’s End records.

Ruby, Ruby Ruby van Kaiser Chiefs klinkt gezellig door de speakers. Het feestje gaat nog door tot 17:00.