Veel toeristen vergeten tijdig hun visum aan te vragen

Veel toeristen komen er pas (te) laat achter dat ze een visum nodig hebben voor hun vakantie. Let op dat je je vakantie niet laat verpesten door je visum.

Een visum aanvragen is voor veel vakantiebestemmingen, zoals India of Turkije, verplichte kost. Steeds meer toeristen realiseren zich dit niet, of te laat, waardoor grote problemen ontstaan. Volgens visumbureau VisumBuitenland.nl heeft dat te maken met de eenvoud waarmee tegenwoordig online een reis kan worden geboekt. Vakantiegangers gaan er steeds vaker vanuit dat alles in de laatste paar dagen te boeken en te regelen is. Maar bij het aanvragen van een visum is dat in sommige gevallen helaas nog niet het geval. 

Heb ik een visum nodig?

Steeds vaker komen toeristen er pas bij het inchecken op hun vlucht achter dat ze een visum nodig hebben. Voor veel vakantiebestemmingen controleert de luchtvaartmaatschappij namelijk of de reiziger over het vereiste visum beschikt. Heb je geen visum? Dan mag je niet inchecken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bestemmingen als Australië, Amerika, Canada, Vietnam en India. 

Tijdnood op het vliegveld

In het geval van Amerika heb je een ESTA nodig. Als je die was vergeten aan te vragen kon dat in het verleden altijd nog op het vliegveld in enkele minuten, maar vanwege aangescherpte controles komt het steeds vaker voor dat een ESTA pas na enkele uren wordt toegekend, waardoor je zomaar je vlucht kunt missen. En bijvoorbeeld het visum voor India, daar gaat altijd minimaal 24 uur overheen voor dat een aanvraag wordt omgezet in een toegekend visum. Dat red je dus niet als je pas op het vliegveld merkt dat je een visum nodig hebt. 

Geen coulance mogelijk

Immigratiediensten zijn belast met het weren van ongewenste reizigers, zoals criminelen en terroristen. Een belangrijke taak, die heel serieus wordt genomen. Daarom is meestal geen enkele vorm van coulance mogelijk; heb je geen visum, dan heb je pech. Ook in schrijnende situaties, bijvoorbeeld een last-minute reis om een begrafenis bij te wonen, kan meestal geen beroep worden gedaan op enige coulance. 

Wel zijn er sommige landen die reizigers in geval van nood op het vliegveld van aankomst nog een visum aanbieden; in die gevallen vormt het visum niet zo zeer een deel uit van de beveiliging, maar vooral een inkomstenbron voor de overheid. Bijvoorbeeld het visum voor Turkije was zo’n geval; in noodsituaties was deze altijd ook nog te verkrijgen na aankomst in Turkije, op het vliegveld. Sinds kort geeft de overheid van Turkije echter aan dat ook dit niet meer mogelijk is. 

Ben verstandig; regel je visum ver voor vertrek!

De enige manier om zeker te weten dat je reis probleemloos zal verlopen is dan ook simpelweg door tijdig na te gaan of je voor jouw vakantiebestemming een visum nodig hebt. En zo ja, welk visumtype en hoe je die kunt aanvragen. visumbureau VisumBuitenland.nl helpt reizigers hierbij en maakt het mogelijk de meeste visums in vijf minuten aan te vragen. Let wel; dit is de tijd die het duurt om de aanvraag in te dienen. In het geval van Turkije ontvang je je visum meestal een kwartiertje daarna al, maar het visum voor bijvoorbeeld Rusland laat altijd enkele dagen op zich wachten.