En dan straks ook nog kamperen bij TuinindeStad

GRONINGEN - Na dik twee jaar bouwen gooit TuinindeStad haar deuren weer open met workshops, feesten, wijkbijeenkomsten. Ook gaat de plantenwinkel open. Als klap op de vuurpijl kunnen Stadjers kamperen in eigen stad op het Westpark.

,,In 2016 streken we hier neer in twee zeecontainers op een kale vlakte. In februari 2017 hebben we de fundering voor het nieuwe gebouw aangelegd en zijn de kweektuinen en de moestuin ingericht. In het voorjaar is het gras voor de camping ingezaaid, en werden de wilgentenen tot een doolhof gevlochten. In augustus gaan we open, dacht ik toen. Misschien iets te optimistisch”, vertelt Frans Kerver (58) initiatiefnemer van TuinindeStad.

TuinindeStad verhuisde van de Friesestraatweg naar het Westpark, pal achter Vinkhuizen. ,,Een heel andere plek, een maf park ook, dat wel wat leven kan gebruiken. Precies de uitdaging die wij nodig hadden. Geen kunstje herhalen, maar jezelf opnieuw uitvinden”, zegt Kerver. ,,We zijn hier ver van het centrum en er is geen vanzelfsprekende aanloop. Maar je kunt hier de wind lekker door je hoofd laten waaien. Uiteindelijk zitten we nog steeds maar vijftien minuten fietsen vanaf de Martinitoren. De stad op de achtergrond. Je bent hier echt buiten en daar geniet iedereen van.”

Droomkastelen

Het is en blijft gewoon TuinindeStad, zegt Kerver. Hij vindt het lastig te benoemen waar TuinindeStad voor staat. Dat houdt hij graag open. ,,We kweken planten, kruiden en groentes. In ieder geval dus een tuincentrum. We hebben een gebouw, met een goed uitgeruste keuken, een kas, een terras, een atelier, een winkel. Straks krijgen we stromend water uit de vijver, waarmee we stroompjes, plassen en een rotseiland met een strandje creëren. Zand en water, de basis voor spelen. Kinderen bouwen er hun droomkastelen.” Het is dus ook een speelplaats.

,Of misschien zijn we wel een sportclub”, filosofeert Kerver verder. ,,Werken in het groen, daar wordt je fit van.” TuinindeStad is geen strakke organisatie. Er werken nu tussen de 20 en 30 mensen, iedereen op zijn eigen tijd en eigen voorwaarden. Een kleurrijk gezelschap, in leeftijd variërend van 25 tot 75 jaar. Mensen met een voltijd baan, mensen met een uitkering, arm en rijk, overspannen en onderspannen mensen. Kerver: ,,Ik ben er vooral trots op dat we geen plek zijn met een eendimensionaal gezelschap. Hier is iedereen welkom, van lelieblank tot diepzwart, moslim, christen, boeddhist of agnost. Van hippie tot rechtsconservatief. We zien dat mensen snappen, dat je elkaar wat ruimte moet geven. Je leert hier mensen kennen, die je misschien niet meteen in je familie of vriendenkring tegenkomt. Je moet elkaar een beetje ruimte geven om te ontdekken dat je toch prima kunt samenwerken.” Kortom tolerantie in de praktijk.

Nieuwe buren

Kerver wijst over zijn schouder naar het campinggebouw in aanbouw. Er wordt aan getimmerd. De fundering staat als een huis, het houten skelet daar bovenop tekent zich af tegen een heldere blauwe lucht. Het wordt een gebouw met (mindervaliden) toiletten en douches. Een open overdekte keuken, de plek om buiten te koken ook wanneer het regent. ,,Aardbevingsbestendig? Een houten-skelet is altijd aardbevingsbestendig”, zegt de timmerman. ,,En duurzamer. Dat vooral.”

Hoogkerk, Vinkhuizen en De Held zijn de nieuwe buren van TuinindeStad. Bewoners van vooral Vinkhuizen en De Held weten de plek inmiddels te vinden. ,,De wijkraad van De Held had hier afgelopen week een open bijeenkomst. Samen met bewoners, de kindertuinen en de scouting hebben we plannen gesmeed voot nieuwe activiteiten in het Westpark. Volle bak was het“, zegt Kerver.

TuinindeStad is een broedplaats van ideeën en experimenten. Een buitenwerkplaats, een sociaal initiatief waar mensen samen maatschappelijke waarde creëren en waar bezoekers zich in ongedwongen sfeer kunnen vermaken. Een plek om van alles te ontdekken. Jezelf of misschien juist die ander. Een mooi rijtje doelstellingen die nog steeds het uitgangspunt vormen.

Alleen tenten

Kerver –zelf ras-kampeerder- heeft straks plaats voor zo’n 30 tenten en maximaal 100 kampeerders. Op Hemelvaart viert TuinindeStad de opening van de kampplaats. Het getimmer en gezaag maakt dan plaats voor bloeiende bloemen en groenten uit de moestuin. En tenten. Op een camping is de sfeer ongedwongen, precies de sfeer waarin mensen snel contact maken, de dingen weer spontaan samen doen. Of niet, niks hoeft tenslotte, bijna alles mag, meent Kerver.

,,Het gaat erom dat je je vrij voelt, elkaar het gevoel geeft dat je de moeite waard bent. Zoiets. Dat is de basis.”