Herinnerings in beeld | Bloemenjaarmarkt

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Met deze week aandacht voor de bloemenjaarmarkt.

Het is terecht een traditie te noemen, de Groningse bloemenjaarmarkt op Goede Vrijdag. Al sinds 1983 vindt de grootschalige markt plaats en brengt deze de geur van het voorjaar mee naar de stad. Plus bussen vol Duitse toeristen die het prachtige bloemenaanbod hier komen bekijken.

In tegenstelling tot de bloemenmarkt, die maar één keer per jaar plaatsvindt, staat bloemenhandel Luuk Westerhof het hele jaar door op de Glènne Riepe, de zonnige noordkant van de Vismarkt. Rond 1980 stond er bij de Guldenstraat een stalletje met kamerplanten. Bloemen of planten, in het zonnetje ziet alles er altijd extra mooi uit.

Nu is het tegenwoordig heel gebruikelijk om een bloemetje in de woonkamer te zetten maar van oudsher werden bloemen door de gewone man alleen gebruikt voor begrafenissen en geboortes. Vanaf eind negentiende eeuw stond er af en toe ook een bloemetje op tafel en werd het langzaam maar zeker heel gewoon om bloemen in huis te hebben. Neemt u op Goede Vrijdag ook een mooie bos mee?

Mini-expositie 'Herinnerings in beeld'

Meer Herinnerings bekijken? Tot en met 16 juni is er een mini-expositie van Herinnerings in beeld in de entree van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Ook te bekijken zonder entreekaartje.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Mila Zeijen