Natuurspeeltuin voor vrouwenopvang Het Kopland

GRONINGEN - De vrouwenopvang van Het Kopland krijgt een 'natuurspeeltuin', zodat de vrouwen, kinderen én buurtbewoners er kunnen samenkomen.

De bakjes met zaadjes liggen al over de tafel uitgestald: binnenkort zullen zij geplant worden in één van de moestuinbedjes van de Vrouwenopvang. Het Kopland wil daarmee een plek maken die niet alleen toegankelijk is voor de kinderen en vrouwen uit de opvang, maar ook voor de inwoners van de Oosterparkwijk.

Projectleiders Francien Everts en Anne Varekamp zijn bezig om de puntjes op de 'i' te zetten, zodat er deze zomer een mooie ontmoetingsplek en natuurspeeltuin ontstaat. ,,We hopen dat we de plek voor de zomervakantie kunnen opleveren," vertelt Francien. ,,Het is voor de inwoners van de vrouwenopvang een mooie stap om contact te maken met de inwoners uit de buurt."

Eén ruimte open voor bezoek

De vrouwenopvang van Het Kopland verruilde de oude locatie begin vorig jaar voor een spiksplinternieuwe plek in de Oosterparkwijk. Om de veiligheid van de vrouwen te garanderen is het gebouw flink beveiligd, maar er is één ruimte die open is voor bezoek. Van daaruit kun je straks, in de zomer, de moestuin en het terras opstappen.

Anne: ,,Het Kopland dacht er eerst over om hier een winkel te maken, maar al snel kwam het idee om hier veel meer een ontmoetingsruimte van te maken."

Moestuin

Francien en Anne, beiden niet afkomstig uit de zorgsector maar uit respectievelijk de communicatie en de creatieve sector - ingehuurd door Het Kopland - kregen al snel een nóg beter idee.

Anne: ,,Er lag hier alleen nog maar modder. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en bedachten dat we er een moestuin van konden maken."

Dat maakte dat het braakliggende veldje van de gemeente plots een originele bestemming kreeg. Francien: ,,We vroegen de gemeente of we die grond in bruikleen konden krijgen: dat kon. Zodoende staan hier nu al twee moestuinbakken, is er opbergplek voor tuingereedschap en komt er straks nog een speeltoestel bij."

Kinderen leren hoe voedsel verbouwd wordt

De natuurspeeltuin komt onder andere tot stand door Kinderpostzegels, wat met het project 'Huisje, Boompje, Beestje’ verschillende opvanglocaties in Nederland kindvriendelijker wil maken.

Met de natuurspeeltuin wil Het Kopland de kinderen, van wie er gemiddeld zo'n 50 wonen in de Vrouwenopvang, leren hoe voedsel verbouwd wordt. ,,Het is een manier van educatie. Dat is belangrijk voor de kinderen hier, want vrouwen in de opvang hebben veel aan hun hoofd en komen uit erg moeilijke situaties. Het is moeilijk om dan na te denken over wat ze gaan eten. Je kunt niet steeds een patatje eten. Deze moestuin geeft kinderen een beeld over voedsel", vertelt Anne.

,,Dat geeft de kinderen ook zelfvertrouwen", vult Francien aan, ,,Want in de natuur bezig zijn is een sensitieve ervaring."

Anne besluit: ,,Dit initiatief past ook mooi bij de Oosterparkwijk, want hier zijn ze veel bezig met gezond eten. Bovendien hopen we dat dit gewoon een mooie relaxplek en speelplek wordt voor de bewoners uit de Vrouwenopvang."