Herman Lamers vertelt over kunst in Stad bij VRIJDAG

GRONINGEN Sinds vorig jaar staat er bij de ingang van het Protonentherapiecentrum bij het UMCG een reusachtig glazen beeld: het jongetje dat zich voordoet als een reus.

Kunstenaar Herman Lamers vertelt op 18 april over het door hem gemaakte beeld tijdens Kunst in Stad, een lezingenserie over kunst in de publieke ruimte van Groningen bij VRIJDAG.

Wie door Groningen loopt of fietst, heeft een grote kans een kunstwerk tegen te komen want inmiddels zijn het er meer dan vierhonderd. Aan sommige zijn we inmiddels zo gewend dat we ze nauwelijks meer bewust opmerken. “Ze maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving”, aldus organisator Wim Bosch. “Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die bij veel stadsbewoners minder bekend is. Want: waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en... hoe is het eigenlijk gemaakt?”

Daarom nodigt VRIJDAG dit voorjaar een viertal kunstenaars uit bij haar locatie Walstraat 34 die in Groningen en elders kunstweken in de publieke ruimte hebben gerealiseerd om hierover te komen vertellen. Herman Lamers is de tweede kunstenaar die komt spreken in de serie Kunst in Stad. Onze stad bezit een rijke collectie kunstwerken in de publieke ruimte, ben jij ook nieuwsgierig naar het hoe en waarom van deze kunstwerken? Dan is deze lezing iets voor jou!

Herman Lamers

Beeldend kunstenaar Herman Lamers (1954, Bussum) maakte voor het UMCG in Groningen een reusachtig glazen beeld van een jongetje. Zijn eerste beeld in Groningen stamt echter al uit 1981, een abstract betonnen beeld dat hij op eigen initiatief daar plaatste voor zijn eindexamen aan de Academie Minerva. Na zijn opleiding is hij vertrokken naar Rotterdam en heeft hij inmiddels een rijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd van permanente beelden voor gebouwen, pleinen en vliegvelden. Wat hij maakt is altijd ruimtelijk maar hij zoekt altijd een relatie met de omgeving. Een voorbeeld daarvan is het werk op de G-pier van Schiphol waar de rondzwemmende haaitjes in zijn kunstwerk een vormovereenkomst hebben met de landende en stijgende vliegtuigen.

Lamers studeerde in 1981 af aan de Academie Minerva in Groningen. Kunst in opdracht is zijn specialiteit. Een kleine greep uit zijn oeuvre: Annigahof (Zwolle), 'de Reus van Rotterdam', Kruiskade (Rotterdam), de Melkmarkt (Zwolle), Copernicus college (Hoorn) en 'de Lama' in (Tesselschadestraat) Leeuwarden.

Reserveren via doen@bijvrijdag.nl of 050 - 3051 400. De reguliere prijs is €7,50. Studenten, leden van het CBK en cursisten bij VRIJDAG betalen €5.

Meer info via bijvrijdag.nl/lezing.