Kunst op straat | In Stad

GRONINGEN In de gemeente Groningen zijn 450 kunstwerken op straat te vinden.

Om die werken onder de aandacht te brengen organiseerde het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) de Week van de Kunst op Straat. Zelf deed ik mee aan een urban biketour, een fietstochtje in het donker door de stad langs een aantal kunstwerken die bewegen of die beweging suggereren.

De Kunst-op-Straatcollectie van Groningen wordt beheerd door het CBK. Rondleider van het fietstochtje Albert Westerhoff: ,,Nog niet genoeg mensen realiseren zich hoe uniek de collectie openbare kunst in Groningen is. Als je het vergelijkt met de rest van Nederland dan zijn wij een serieuze speler; vooral als je kijkt naar hoe hedendaags en avontuurlijk het werk is wat we in Groningen buiten hebben staan. Te denken valt aan kunstwerken met LED-verlichting of dingen die bewegen. Dat is in veel steden echt nog niet te vinden. Daarin is Groningen zelfs op Europees niveau vernieuwend.”

Vlak voor de start van de fietstocht langs markante kunstwerken gaf kunstenaar/kunstdocent Westerhoff nog een paar handvaten aan de deelnemers. ,,Wat een goed kompas is voor dit fietstochtje? Nieuwsgierigheid, durf. Avontuur misschien. Laten we dat nemen als grondhouding.”

We fietsten de avond in. Gewapend met een zaklamp om de Kunst op Straat In het donker te kunnen bekijken. Onderweg verluchtigde singer-songwriter Robin IJzerman het programma door bij kunstwerken een liedje te spelen. Albert Westerhoff vertelde verhalen. Bijvoorbeeld over hoe de computergestuurde LED-verlichting voor een spel van licht en donker zorgt in het kunstwerk in de fietsenstalling bij het station.

Wie ook een wandeling of fietstocht langs kunstwerken op straat wil maken, kan meerdere routes vinden op website staatingroningen.nl. Op die site vind je 280 kunstenaars die werken in de openbare ruimte in Groningen hebben gemaakt.

Als je op de site staatingroningen.nl bij de afdeling Kunstenaar bij de letter M de naam Hans Mes aantikt dan krijg je naast het wonderlijke werk Dreckschnabel nog acht kunstwerken van Hans Mes te zien. Fiets er langs en je hebt je eigen Hans Mes-kunstroute.