Nieuwe regentonnen-kortingsactie in Groningen

GRONINGEN - De gemeente Groningen trapt Goede Vrijdag (19 april) op de Bloemenjaarmarkt in de binnenstad een nieuwe regentonnen-kortingsactie af. Zij wil met deze actie, die voor de vierde keer plaatsvindt, het gebruik van regenwater aanmoedigen.

Een regentonnen-promotieteam deelt op de Bloemenjaarmarkt folders met kortingsbon uit. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen met deze bon met € 17,50 korting een regenton naar keuze kopen. Het bedrag wordt direct bij de kassa van de deelnemende winkels in Groningen en Haren verrekend. 

De actie loopt van vrijdag 19 april tot 1 oktober dit jaar. De kortingsbon is opgenomen in een folder die behalve (bij de klantenservice) van de deelnemende winkels ook verkrijgbaar is in de bibliotheken, diverse wijkcentra en dorpshuizen en bij de gemeentelijke informatiebalies. De folder is bovendien te downloaden via de gemeentelijke wijk- en dorpsnieuwsbrief van 19 april en de Facebookpagina ‘Operatie Steenbreek Groningen’.

Regenton

Jaarlijks valt er gemiddeld 847 millimeter neerslag in Nederland; dat is 847 liter op één vierkante meter. Met 607 millimeter neerslag was 2018 een extreem droog jaar (bron: KNMI). De gemeente Groningen noemt het daarom 'erg zinvol' om het regenwater dát valt, zoveel mogelijk op te vangen en gebruiken.

Regenwater is schoon en uitermate geschikt om de planten in de tuin water te geven. Omdat regenwater kalkvrij is, is het ook geschikt voor het wassen van ramen.

De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen is in een regenton. Zo'n regenton dient met een zogenaamde vulautomaat aan de regenpijp te worden aangesloten. 

Gemeente benut ook regenwater

De gemeente Groningen benut zelf ook regenwater. In alle nieuwe situaties wordt regenwater gescheiden van afvalwater. Ook als het riool wordt vervangen, wordt het systeem aangepast en wordt het regenwater gescheiden afgevoerd.

Het wordt dan zoveel mogelijk opgeslagen en gebruikt in parken en ander groen in de omgeving. In de vijvers zorgt het regenwater voor doorstroming, waardoor de waterkwaliteit verbetert.