Martinitoren Groningen betuigt medeleven Notre Dame

GRONINGEN Stadsbeiaardier Auke de Boer gaat zaterdag 19 april in zijn bespeling van het carillon in de Martinitoren aandacht schenken aan de brand in de Notre Dame van Parijs.

De zuidelijk toren van de twee torens kreeg een paar jaar geleden nog haar grootste klok, de Maria klok gegoten in Nederland. Deze klok is heeft dezelfde afmeting als de grootste klok in de Martinitoren , de Salvator met een gewicht van 8000 kilo en een diameter van 220 cm en hoogte van 250 cm.

De Martinitoren heeft een vergelijkbare samenstelling van zijn luidklokken als die van de Notre Dame. In beide torens vindt men een diatonische klokkenreeks vanaf de laagste klok.

De Boer zal in zijn eerste deel van de bespeling van 11.00 tot 11.30 uur muziek uit Parijs spelen met Aznavour (She), Edith Piaf (La vie en rose), Jacques Brel (Ne me quitte pas). Daarnaast muziek uit de film over de klokkenluider van de Notre Dame (The hunchback of the Notre Dame) met de filmmuziek van Alan Menken. In de tweede helft van het recital klinkt er Passie muziek uit de Mattheüs Passion van Johann Seb. Bach.