‘Mensch pass auf’ | Bloemenjaarmarkt

GRONINGEN Groningen, kwart voor elf. De A7 richting Stad stroomt vol. Vanaf P+R Sontweg wandelen drommen bezoekers richting de Bloemenjaarmarkt in de binnenstad.

Even later - aangekomen op de Grote Markt - slaat de Martinitoren half twaalf. Het zonovergoten plein is dan allang volgestroomd. Mensen met tassen, rugzakken en bolderwagens vergapen zich aan de kleurige bloemenzee. Niet alleen kijken maar ook kopen. Aan de kramen wordt al volop afgerekend.

Bezoekers - veel Duitsers - komen voor snijbloemen, kamerplanten, bloembollen, zaaigoed, tuin- en kuipplanten. En voor de terrassen waar bijna geen plek onbezet is.

,,Mensch pass auf!” schreeuwt een Duitser. ,,Entschuldigung”, roept een andere Duitser terug. Richting Vismarkt is het schuifelen geblazen. Drukte. Een haastige student baant zich mopperend een weg door de massa. Kleine irritaties op een groots evenement. Verder vooral vrolijke gezichten en een goed humeur.

,,Nog weinig te doen gehad”, zegt een van de medewerkers van het Rode Kuis. Deze opmerking tekent de gemoedelijke sfeer van de talrijke bezoekers.

De markt op de Vismarkt, Akerkhof, Grote Markt, Waagplein en in de Oude Ebbingestraat duurt vandaag tot 18.00 uur.