Schouder aan schouder langs de bloemetjes

GRONINGEN „Vielleicht ein Kaktus?” Twee Duitse dames staan te dubben voor de rij groene prikkels.

Een vloekende jongen wurmt zich door de massa naar de kibbeling op de Vismarkt. Waarschijnlijk was hij even vergeten dat het vandaag Goede vrijdag is en dat de Bloemetjesmarkt de mensen in grote getale op de been brengt richting stad.

Cees de Mooij staat achter de bloemenkraam op de Vismarkt. „Pfff schouder aan schouder”, verzucht collega Haaije als hij de mensenmassa richting de Grote Markt volgt. De handel zou wel ietsje beter mogen, volgens Cees.„Maar we staan hier nog tot vijf dus het kan nog hoor.”

De draaiorgel in de Guldenstraat speelt Africa van Toto. „Zo gezellig, de muziek van deze orgels is er zeker op vooruit gegaan”, lacht Gerda. Aan de ene hand heeft ze een tas vol kruiden, in de andere fleurige orchideeën.

Verderop op de hoek Ebbingestraat /Grote Markt probeert Lisa van Soeren haar bloemen aan de man te brengen. „Het gaat best leuk en het is mooi weer”, zegt ze. „Ik ben samen met mijn vader uit Nijkerkerveen met een vrachtauto vol gekomen.” Volgens haar vader gaat het tot nu toe wat stroef. „De mensen hebben nu toch wel hun salaris ontvangen, zou je denken?”

De zon is heet, de mensen zijn warm. Met tassen vol zeulen ze langs de bloemenpracht. De twee meiden van de EHBO ploffen neer op de stoelen ter hoogte van de Expert. „We hebben nog niet veel hoeven te doen. Af en toe een pleister en paracetamol. Sommige mensen drinken te weinig omdat ze niet steeds naar de wc willen en dan is er kans op een lichte flauwte.”

Rond een uur of half 4 zitten de terrassen richting de Brugstraat stampvol. Een koel biertje gaat er wel in. Maar ook de ijsjes op de Vismarkt zijn razend populair.

Ineke Doornbos