Stadse fratsen | Roestende vloot

GRONINGEN Wel eens in Zwolle aan het water gezeten op een stralende dag? Je weet niet wat je ziet, tenminste, niet als je Groningen gewend bent: pleziervaart, blije types in sloepjes, een lange steiger waar bootjes aan kunnen leggen en vanwaar je zo de oude binnenstad inwandelt.

Nee, dan Groningen: een langzaam water makende roestende vloot, met name tussen de Kijk in ’t Jatbrug en de Ebbingebrug. Verzakte schepen, gammele schuiten, om te janken gewoon. En ook in de beroemde Noorderhaven hangt nogal wat scheef.

Recreatie op het water? Toerisme in en aan de Diepenring? Doen we niet aan in Groningen. Ja, tot voor een paar dagen liep er een onwaarschijnlijk succesvol experiment voor café de Toeter. Een terras op een schip. Ra-zend-populair bij lieden die in de zon op het water een drankje wilden doen. Uitgeroepen tot beste terras van Nederland. Het was een experiment, maar de reacties waren afgelopen jaren positief. Alleen het woonschepencomité maakte bezwaar. Blijkbaar hebben ze er wel tijd en geld voor bezwaarprocedures maar schoot maar waren de centen vervolgens op voor een nieuw verfje op een flink deel van de deerniswekkende roestbakken.

Gevolg: stekker uit de proef met het drijvende terras. Pal voor de start van het terrasseizoen. Ambtenaren op het stadhuis denken wel heel hard na over een alternatief. Misschien op de plek waar voorheen het tankstation van de BIM stond. Maar misschien ook niet. En zo ja, wanneer? Tja… Waar de eigenaren van De Toeter met hart en ziel (en hun eigen portemonnee) betrokken zijn bij het mooi en levendig maken van dit stukje stad, komt een ambtenaar vier dagen per week om negen uur naar zijn werk, vertrekt om half vijf en krijgt in de tussentijd een burnout van het duimendraaien. Kan nog wel twee jaar duren voordat een keer duidelijk wordt hoe het verder gaat met het recreëren op en aan het water.

In de tussentijd stelt het stadsbestuur wel subsidie beschikbaar. Nee, niet voor De Toeter, maar voor de eigenaren van de verloederende vloot woonschepen in de haven. Hebt u nog een rot kozijn? Een deur uit het lood of een lekkende dakgoot? Vraag subsidie aan bij de gemeente. In Groningen kan alles…