Tuinflat Balistraat mag blijven staan

GRONINGEN De tuinflat aan de Balistraat 6 in Groningen hoeft niet te worden gesloopt. Wel moet de ontwikkelaar die het appartementengebouw heeft neergezet omwonenden een nader te bepalen schadevergoeding betalen. Dat is de uitkomst van een slepende juridische procedure tussen ontwikkelaar Veldboom Vastgoed en een aantal omwonenden.

In 2014 stonden de omwonenden van het perceel in de Korrewegwijk vreemd te kijken toen er een appartementencomplex werd opgetrokken in de tuin van nummer 6. Er werden twaalf studentenkamers gerealiseerd. Het daglicht in hun woningen zou zijn afgenomen, enkelen keken aan tegen een blinde muur en dan was er nog het wat afwijkende leefpatroon van de studenten dat voor overlast zou zorgen. Ze vochten de bouw aan bij de rechter en kregen gelijk. Hoewel Veldboom alle bouwvergunningen had, moest de flat plat.

Veldboom ging in hoger beroep. De soep wordt voor de ontwikkelaar niet zo heet gegeten als die aanvankelijk werd opgediend. De tuinflat mag blijven staan, maar er moet wel een schadevergoeding worden betaald.

Er is al jaren veel te doen in Groningen over bouwsels met studentenkamers in stadse tuinen. Al jaren klinkt de roep om maatregelen tegen de bouwwoede. Onder studenten is grote behoefte aan woonruimte, pandjesbazen bouwden daarom onbekommerd tuinen vol en timmerden talloze kleine kamers in studentenpanden. Gevolg: buurten onder druk. De politiek drong aan op aanpassing van de bouwregels. Dat is nu gebeurd. Wanneer bij een verbouwing in een pand een woonruimte wordt gemaakt, mag deze niet kleiner zijn dan 50 vierkante meter. Deze nieuwe voorwaarden gelden voor zestien wijken en buurten, waaronder Helpman, Ebbingekwartier, Oosterparkwijk, Oosterpoort en Binnenstad-Oost.

Wat in de Balistraat in het klein speelde, speelt momenteel in het groot rond het Pythagorascomplex in Groningen. Daar werd het binnenterrein van dit monumentale complex volgebouwd met veertien appartementen. De gemeente Groningen gaf toestemming voor de bouw, veegde vervolgens 39 bezwaren van omwonenden van tafel, om uiteindelijk kleddernat te gaan bij de Raad van State die oordeelde dat de bouw van de appartementen strijdig was met het bestemmingsplan. Er loopt momenteel een bemiddelingstraject tussen omwonenden en bouwer.