Knol van trafohuis op historisch plein

GRONINGEN - Op het Taco Mesdagplein is een joekel van een transformatorhuisje neergezet. De bewoners van het plein zijn onaangenaam verrast.

Het Taco Mesdagplein is een beschermd stadsgezicht vol met momenteel in bloei staande japanse sierkers. De status van beschermd stadsgezicht verhindert de bouw van het transformatorhuisje niet, hebben bewoners van het plein zich laten uitleggen door een medewerker van de gemeente. Transformatorhuisjes zijn op veel plaatsen in buurten te vinden. In Nederland staan er 100.000 die door de lokale netbeheerder worden beheerd. Ook bestaan er transformatorhuisjes die ingebouwd zijn in een gebouw. Dat noemt men een inpandige transformator.

Transformatorhuisjes hebben vele verschijningsvormen, van groot tot klein. In de huisjes wordt hoogspanning opgevangen. Daarna wordt het opgesplitst in drie stromen voordat het naar een transformator gaat. Die verlaagt de spanning van de hoogspanning. Dit doet hij door de hoogspanning weer te verdelen in verschillende stromen. De spanning wordt net zolang opgesplitst tot je bij het spanningsniveau van het stopcontact uitkomt.