Titelduel FC Groningen onder 17

GRONINGEN - Voor FC Groningen onder 17 jaar kan het seizoen woensdag op sportpark Corpus den Hoorn in een absolute climax eindigen.

Wint het elftal van oud-prof Paul Matthijs van titelconcurrent Ajax dan is het kampioenschap een feit. Bij elk ander resultaat zijn de Amsterdammers kampioen. Beide ploegen hebben na dertien van de veertien wedstrijden dertig punten, maar het doelsaldo van Ajax (32-10) is beter dan dat van FC Groningen (34-16).

Op het nippertje

Dat FC Groningen om de titel strijdt, is bijzonder want het elftal wist zich in december maar net voor de kampioenspoule te plaatsen. De competitie bij de A- en B-junioren (onder 19 en onder 17) bestaat uit twee delen. Vóór de winterstop spelen de veertien ploegen een halve competitie. De beste acht spelen na de winterstop een volledige competitie om de titel, de rest speelt met vier ploegen uit de eerste divisie om zes plaatsen in de eredivisie van het volgende seizoen. FC Groningen werd voor de winterstop achtste.

Tien jeugdinterationals

Ajax is op papier favoriet. Trainer Dave Vos kan over maar liefst tien Nederlandse jeugdinternationals beschikken, FC Groningen heeft er geen. De selectie van Paul Matthijs bestaat bijna volledig uit noorderlingen. Alleen de Slowaakse aanvaller Tomas Suslov en de van Buitenveldert overgenomen middenvelders Jan Muller en Guus Beaumont komen niet uit de eigen regio.

Sterk in de omschakeling

FC Groningen onder 17 is vooral buitengewoon sterk in de omschakeling. De aanvallers Joël van Kaam, Romano Postema en Kian Slor zijn snel en fel.

De drie Groningers spelen al sinds de jongste jeugd (onder 12) samen. Van hen is rechtsbuiten Van Kaam vooral aangever. Spits Romano Postema (35 goals!) en de rechtsbenige linkerspits Kian Slor (21 treffers) zijn het meest doelgericht.

De aftrap is om 18.30 uur.