Ricciotti Ensemble naar 100-jarige Oosterparkwijk

GRONINGEN - Het energieke Riccioti Ensemble speelt 1 mei in Groningen. Daar speelt het in de Oosterparkwijk, ter ere van het 100-jarige bestaan van de wijk.

Harry Hummel komt gehaast het terrein van de creatieve broedplaats 'Het Werk' op fietsen; een verwoed middagje flyeren achter de rug. Want het Ricciotti Ensemble: dat moeten de bewoners van de Oosterparkwijk zien. Woensdag 1 mei kunnen ze kennismaken met de optredens van dit Amsterdamse straatsymfonieorkest. Het Ricciotti Ensemble speelt eerst in het Martini Ziekenhuis, waarna het verschillende pop-up concerten geeft in de Oosterparkwijk. Ze sluiten af met een optreden in de Oosterkerk.

Energieke orkestleden

Harry vertelt hoe hij dit ensemble een jaar geleden tegen het lijf liep: ,,Vrienden hadden me uitgenodigd voor hun concert in het Groningse Hornhuizen. Je zag 42 energieke orkestleden spelen, niet in kostuum maar in eigen kleding. Het plezier spatte ervan af, de dirigent was zo enthousiast dat hij uit zijn hemd scheurde tijdens het dirigeren. Het publiek stond daar gewoon om heen: het was mutjevol. Na het optreden vroeg ik hen of ze niet eens in Groningen wilde spelen."

Die simpele vraag zorgde ervoor dat het jonge, speelse orkest onder andere zal gaan optreden in de Oosterparkwijk. Het is in deze wijk waar Harry Hummel samen met Annemiek van der Meijden en een schare vrijwilligers Sociaal Buurtrestaurant Resto VanHarte bestiert. ,,Het werd al snel nog mooier", gaat Harry verder. ,,Het Ricciotti Ensemble is momenteel op tour met hun 'Eeuwige Radiotour', waarmee ze het 100-jarige bestaan van de Nederlandse radio herdenken. Dat thema past goed bij de Oosterparkwijk, want dat organiseert dit jaar activiteiten voor het 100-jarige bestaan. Het is gaaf dat dat zo mooi samen komt!"

Sociaal project

Zo'n 200 kilometer verderop fietst orkestlid Douwe Nauta ondertussen door de Amsterdamse straten. De van oorsprong Friese tweede violist kwam zo'n vier jaar geleden bij het Ricciotti Ensemble spelen, en vindt de concerten in Groningen een mooie kans om weer eens in het noorden spelen. ,,Het Ricciotti Ensemble is niet alleen een muzikaal gebeuren, maar ook een sociaal project", vertelt hij aan de telefoon. ,,We spelen op plekken waar niet altijd muziek verwacht wordt."

Dat betekent dat de muzikanten dan weer spontaan de straten bestormen met hun pop-up optredens, dan weer een concert geven in een gevangenis, AZC of andere bijzondere plek. Douwe: ,,We vinden het leuk om live muziek aan de man te brengen. We maken muziek die mensen aanspreekt, motiveert en inspireert. Dat kan klassiek zijn, maar ook net zo goed iets van Race Against de Machine."

Binnenkort brengt het Ricciotti Ensemble die variëteit aan muziek naar Groningen, met hun 'Eeuwige Radiotour'. Jazz-zanger Henk Kraaijeveld is daarbij gastsolist. Harry: ,,Ik heb gezien wat voor een energie er van dit orkest afknalt. Nu kun je het orkest onder andere in de Oosterkerk zien spelen. Gratis! Dat is toch supermooi?"

Het Ricciotti Ensemble speelt op 1 mei in Groningen: om 12.00 uur in het Martini Ziekenhuis, om 20.00 uur in de Oosterkerk. Meer info: www.restovanharte.nl.