GRID met ‘De Bosatlas, de kunst van het weglaten’

GRONINGEN - De tentoonstelling ‘De Bosatlas, de kunst van het weglaten’ vertelt en toont in vijftien verhalen wat dit cultureel erfgoed zo bijzonder maakt.

Door de samenwerking tussen het museum, Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum is de tentoonstelling tot stand gekomen. De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school.

Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven? De tentoonstelling laat zien hoe je met kaarten verhalen vertelt, als spiegel van de tijd, door de kunst van het weglaten en met de inzet van grafische technieken.

Het aardrijkskundeonderwijs heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgaan, en die zie je terug in de atlas. Eerst staat topografie centraal, daarna thematische kaarten. Vandaag de dag is er natuurlijk de volledig gedigitaliseerde Bosatlas. Door mee te ontwikkelen, vormt de Bosatlas een stevig fundament in het moderne aardrijkskunde-onderwijs.

De tentoonstelling loopt van 11 mei tot 27 oktober 2019 in GRID Grafisch Museum te Groningen. Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert GRID een randprogramma met workshops voor volwassenen en kinderen, gerelateerd aan de expositie.