PvdA Groningen ziet kansen voor Leids experiment met kamerverhuur door mensen met uitkering

GRONINGEN - De PvdA in Groningen wil van B en W van Groningen weten of een Leids experiment met kamerverhuur door mensen met een uitkering navolging kan krijgen in Groningen.

Leidenaren met een uitkering, woonachtig in een sociale huurwoning, mogen een kamer verhuren aan studenten. De opbrengst mag maximaal 235 euro per maand zijn. Hiervan geldt 65 euro als vergoeding voor gas, water en licht. De resterende 170 euro mag onbelast als extra inkomen worden genoten, dus zonder dat het van invloed is op de hoogte van de uitkering.

Leiden, dat hier een jaar mee experimenteert, wil hiermee het aantal beschikbare kamers voor studenten in één keer fors verhogen. 

Mes snijdt aan twee kanten

De PvdA ziet zo’n experiment in Groningen ook wel zitten. ,,Het mes snijdt aan twee kanten", zegt fractievoorzitter Julian Bushoff. ,,Enerzijds worden meer kamers toegevoegd aan de woningvoorraad, waardoor de krapte voor studenten op de woningmarkt afneemt. Anderzijds kunnen mensen met een bijstandsuitkering, wat geen vetpot is, een zakcentje bijverdienen."

Bij monde van Bushoff en collega-raadslid Maarten van der Laan wil de PvdA van het college van burgermeester en wethouders weten of zij zo’n experiment ook zien zitten en of het mogelijk is dit ook in Groningen te introduceren.