Koninklijke onderscheiding voor cardioloog M.J.L de Jongste

PATERSWOLDE - Michel Johannes Leendert de Jongste uit Paterswolde is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem vanochtend in de Dorpskerk van Vries opgespeld door burgemeester Michel Thijsen van Tynaarlo.

De 68-jarige De Jongste was van 1980 tot 2017 verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); als cardioloog en chef de clinique.

Kort na zijn registratie als cardioloog in Groningen kreeg hij belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van stoornissen in het hartritme (boezemfibrilleren). Door zijn inzet is een zogenaamde onderzoekslijn naar deze aandoening ontstaan.

Aan het einde van de jaren '80 werd zijn aandacht getrokken door een nieuwe behandeling van pijn op de borst (angina pectoris). Met ruggenmergstimulatie bleek een dramatische afname van de pijn op de borst en een toename in de kwaliteit van leven op te treden. Dit verdiende nader onderzoek.

Innovatie in eigen tijd

De Jongste heeft deze activiteiten van innovatie in zijn eigen tijd ondernomen. Het leidde tot verder onderzoek, vele publicaties én promotie op dat onderwerp in 1994. De behandeling behoort inmiddels tot een bewezen effectieve behandeling.

INS

De Jongste stond verder aan de wieg van de International Neuromodulation Society, een wereldwijde organisatie die onderzoek in dit veld stimuleert. Ook heeft hij aan de basis gestaan van de Dutch Chapter van de INS.

In 2002 was De Jongste een van de oprichters van de Benelux Neuromodulation Society (BNS). In 2014 werd hij voorzitter van de BNS.