Jelte Penninga uit Eelderwolde Ridder in de Orde van Oranje Nassau

EELDERWOLDE - Jelte Gert Penninga uit Eelderwolde is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo heeft Penninga hiervan vandaag telefonisch op de hoogte gesteld. De uitreiking vindt op een later moment plaats.

De 62-jarige Jelte Penninga is sinds april 1978 werkzaam binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. In deze ruim veertig jaar heeft hij vele functies bekleed. Nu is hij Plaatsvervangend Algemeen Directeur Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O).

Sinds 2012 bekleedt hij daarnaast de functie van Directeur Operatie, eveneens bij de DV&O.

Verbinden, motiveren en inspireren

Penninga wordt geroemd om zijn talent tot het verbinden, motiveren en inspireren van mensen. Vaak resulteerde zijn initiatief in duurzame en vruchtbare samenwerkingsverbanden of vernieuwende oplossingen voor problemen in de veiligheidsketen.

Grote, aansprekende voorbeelden zijn het onderbrengen van Noorse gedetineerden in Veenhuizen en het verhuizen van onderdelen van DV&O naar de Johan Willem Friso-kazerne in Assen, waarmee het sluiten van deze kazerne voor Defensie afgewend werd.

Ook zet hij zich met succes actief in voor het behoud van rijksdiensten en werkgelegenheid in het Noorden van Nederland, onder meer door lobby’s voor het openhouden van de penitentiaire inrichtingen in onder meer Veenhuizen en het creëren van werkgelegenheid voor Defensie Veteranen bij de DV&O.

Vrijwilliger

Penninga is sinds 2001 als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Sinds 2008 zet hij zich in voor Stichting Kids United en sinds 2014 voor Stichting Walk for Life Groningen.

Verder is Penninga sinds 2014 betrokken bij de organisatie van het tweejaarlijkse evenement World Police & Fire Games.