Eerste zeearendjong in de gemeente Groningen

GRONINGEN - Voor het derde jaar op rij is er broedsucces voor de zeearenden uit het Hunzedal. De eieren zijn waarschijnlijk tijdens de paasdagen uitgekomen. Bijzonder is dat de nestlocatie dichtbij de stad Groningen ligt en dat de zeearenden leven in een natuurgebied waar naast natuur ook landbouw en drinkwaterwinning een belangrijke functie hebben.

Het nest ligt in een natuurgebied dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Het Groninger Landschap roept op om op afstand van het nest te blijven en de kwetsbare zeearenden niet te verstoren. Om de rust voor de zeearenden te bewaren is bovendien een camerabewakingssysteem geïnstalleerd.

De kijktoren in de Oostpolder, de vogelkijkhut in de Westerbroekstermadepolder en het gemaal in de Onnerpolder bieden goede kansen om de vogels te zien. Om de rust voor de zeearenden te bewaren is ook dit jaar een camerabewakingssysteem geïnstalleerd.

Eerste zeearendjong in de gemeente Groningen

Met de gemeentelijke herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer is dit de eerste keer dat een zeearend in de gemeente Groningen is geboren.

Jan Beekman van Het Groninger Landschap doet vrijdag 26 april op het stadhuis van Groningen aangifte van de geboorte van het zeearendjong. Wethouder Inge Jongman gaat de pasgeboren zeearend inschrijven.