Groninger roeiers in actie tijdens 'KiKaKoningsdag'

GRONINGEN - Roeiers van de Groninger roeivereniging De Hunze houden zaterdag 27 april een speciale 'KikaKoningsdag'.

De koningsdagactiviteiten vormen de aftrap van een seizoen waarin Hunzeleden op zoveel mogelijk manieren proberen geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker.

De actie van de roeiers maakt deel uit van het landelijke KikaRow Rondje NL, waarbij ervaren roeiers en overlevers van kinderkanker in veertien weekeinden een estafettetocht van 1400 kilometer dwars door Nederland roeien.

De KikaRow-vloot vaart zondag 9 juni van Assen naar Groningen. Het is de bedoeling dat de Hunze dan een cheque een fors sponsorbedrag kan overhandigen aan de organisatie.

Roeimachine

Zaterdag 27 april houdt de roeivereniging bij haar gebouw aan de Praediniussingel van 09.00 tot 14.00 uur korte wedstrijdjes op de roeimachine. Belangstellenden kunnen tegen een kleine betaling meedoen. De eerste prijs is een gratis introductiecursus bij de roeivereniging.

Ook worden spullen verkocht en is de bar van de vereniging open voor koffie, thee en taart.

KikaRow

De Groningse roeister Mariken Stegmann is betrokken bij de organisatie en was de afgelopen weekenden bij de eerste KikaRow-etappes. ,,Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast en gedreven iedereen is. De sfeer was geweldig. Dat willen we in Groningen ook bereiken."

Het doel van KikaRow Rondje NL is om geld bijeen te brengen voor de LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum, het ziekenhuis in Utrecht waar kinderen met kanker worden behandeld.

De laatste jaren zijn er betere behandelingen gekomen. Daardoor zijn er steeds meer kinderen die verder leven na kanker. Helaas ervaren zij vaak late effecten van ziekte en/ of behandeling, zoals aanhoudende vermoeidheid, botontkalking of onvruchtbaarheid.

Om beter te weten wat deze effecten zijn en hoe ze in de toekomst voorkomen kunnen worden, is geld nodig voor onderzoek op de LATER-poli.

Ergometerestafette en benefietdiner

Na KiKaKoningsdag houdt de Groningse roeivereniging nog een ergometerestafette op 11 mei en een benefietdiner op 7 juni. Ook kunnen bedrijven de vereniging sponsoren.

Mariken: ,,Naast steun aan een goed doel, kan sponsoring voor bedrijven naamsbekendheid opleveren. Ook kunnen wij desgewenst bijvoorbeeld een roeiclinic geven.”

Tot slot zullen de Groningse roeiers met zoveel mogelijk boten op 15 juni de KikaRow-boten begeleiden richting Zoutkamp.