Sterke toename gasten in logeerhuis De Opstap

GRONINGEN - De Opstap in Groningen heeft een uitstekend jaar uit de rug. In 2018 logeerden 66 mensen enkele weken in het logeerhuis voor herstel en respijt. Daarmee is het aantal gasten ten opzichte van 2017 meer dan verdubbeld. Een en ander blijkt uit het jaarverslag over 2018.

De Opstap is een kleinschalig logeerhuis aan de Molukkenstraat. Het heeft vijf kamers waar gasten enkele weken achtereen kunnen blijven. Die gasten kunnen bijvoorbeeld patiënten zijn die uit het ziekenhuis ontslagen zijn en thuis niet op voldoende hulp kunnen terugvallen. Of gasten die even komen logeren om hun mantelzorger een tijdje te ontlasten.

Het logeerhuis wordt vrijwel volledig gerund door vrijwilligers die de huishouding doen en gasten de nodige hulp en steun bieden.

1137 logeerdagen

In 2018 verbleven 66 gasten in de Opstap, met als resultaat 1137 logeerdagen en een bezettingspercentage van ruim 65. De meeste gasten verblijven in De Opstap om te herstellen.

Iets meer dan de helft van de gasten, is ouder dan 65 jaar. De overige gasten zijn tussen 25 en 65 jaar.

De verblijfsduur varieerde van 2 tot 35 dagen.

Formule slaat aan

De formule van De Opstap - 'kleinschalig, huiselijk en gezellig' - slaat aan  bij de gasten. Zij zeggen in hun beoordelingen dat de vrijwilligers van De Opstap er alles aan doen om het de  gasten naar de zin te maken. Maar zij stellen het ook op prijs dat hun privacy wordt gerespecteerd, dat zij in De Opstap rust kunnen vinden en dat ze zo veel mogelijk hun eigen gang kunnen gaan.

65 vrijwilligers

De Opstap werkt met meer dan 65 vrijwilligers, die die volgens een rooster dag en nacht in het huis aanwezig zijn. De vrijwilligers worden begeleid door Humanitas Groningen.

Verwijzers

De meeste gasten melden zich zelf voor het logeerhuis aan. Het aantal verwijzingen door huisartsen, thuiszorg en (transfer)verpleegkundigen van de ziekenhuizen is in het afgelopen jaar gegroeid.

Aanmelding voor verblijf in De Opstap is mogelijk via www.deopstap050.nl of 050-2042500.