Kleurrijke afvalbakken in de Oosterparkwijk

GRONINGEN - Het is passanten wellicht opgevallen: de Oosterparkwijk in Groningen herbergt sinds enkele weken twintig zeer kleurrijke afvalbakken.

Deze afvalbakken zijn voorzien van tekeningen van kinderen uit de wijk. Ter inspiratie werd onder leiding van kunstenares Mara Piccione zwerfafval verzameld. 'We gingen de wijk in om zwerfvuil te verzamelen en vroegen de kinderen om ook eens anders te kijken naar het gevonden zwerfvuil. Heeft het een interessante vorm? Kun je er iets in zien?', vertelt Piccione op haar website.

'Terug in de studio, fotografeerden wij onze vondsten om het vervolgens snel in de vuilcontainer te gooien. In de volgende workshopdagen hebben de kinderen de contouren van de gefotografeerde items uit vrolijk gekleurd papier geknipt. Dit was de basis voor een serie nieuwe ontwerpen. Door te schuiven, draaien en combineren met deze vormen ontstonden er hele leuke nieuwe beelden!'

Deze beelden zijn uiteindelijk op roze, blauw en geel gespoten vuilnisbakken geplaatst. 

Bewonersorganisatie Oosterparkwijk

De plaatsing van de afvalbakken is een initiatief van Bewonersorganisatie Oosterparkwijk, die zich al jaren bezighoudt met afvalproblemen in de wijk. Het is de bewonersorganisatie met hulp van het gebiedsteam gelukt meerdere afvalbakken te adopteren. Dit mede dankzij bijdragen van van de Coöperatieve Wijkraad, Milieudienst Groningen en Wis Dokkum

Een team van WerkPro leegt de afvalbakken meerdere malen per week.

Duidelijke behoefte

Bewonersorganisatie Oosterparkwijk is zeer tevreden over het resultaat en met het effect van de nieuwe afvalbakken. ,,Mensen praten er over, vinden ze mooi en ze worden al heel veel gebruikt", zegt Rutger van Sleen. ,,Er was duidelijk veel behoefte aan meer afvalbakken in deze wijk. Er zijn er nog een paar over, maar we hebben al meerdere aanvragen uit de wijk gekregen voor de plaatsing van nog een gekleurde afvalbak.”

Binnenkort wordt nog een aantal gekleurde vuilnisbakken geplaatst. Waarmee de inzet van de bewonersorganisatie rondom afval in de wijk nog niet afgelopen. Van Sleen: ,,We blijven kijken naar mogelijkheden voor een schonere wijk.”