Old school bij Leutje Festival

GRONINGEN 5 mei staat gelijk aan Leutje Festival op het Bernoulliplein in stad. Het grasveld is veranderd in een vrijmarkt waar de geur van patat de neusgaten vult.

Hilde is met haar vader Johan en moeder Trieneke uit Beijum gekomen. Ze hebben een plekje bemachtigd op het gras waar ze hun spulletjes aan de man brengen. Dit jaar voor de vijfde keer. „Ik heb al dertig euro”, zegt Hilde vol trots. „Dat geld gaat snel op hoor”, lacht haar moeder. „Mijn oudste dochter is naar het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Het was wel even een keuzemomentje wat we zouden doen maar ik kende de muziekgroepen niet dus vermaken de ouwe lui zich hier wel.”

Samir staat bij de reuzenknikkerbaan waar hij de knikkers in goede banen probeert te leiden. Moeder Angela staat op de markt. „We komen van Corpus den hoorn. We staan met veel familie hier, ook al voor de veertiende keer. Ik verkoop vooral dikke boeken. Het is lekker weer en de sfeer is gemoedlijk. En het is vooral overzichtelijk en leuk voor de kinderen.”

„Wat zie je voor moois jongen?”. Ties heeft een heftruck te pakken. „Hatsjikidee, voor vijftig cent is ie voor jou”, grijnst een koopman achter zijn kleedje. Zijn moeder opent een plastic tas vol speelgoedvoertuigen. „Allemaal van zijn eigen zakgeld”, knipoogt ze.

Antie en Juliette zitten op een bankje in de zon. „Mooi in mijn oude buurtje, ik ging vroeger naar de HTS hier”, vertelt Antie. „Een relaxed sfeertje”, zegt Julliette. „Vooral voor kinderen is het hier erg gezellig. Toen mjn zoon klein was kocht hij altijd oude Donald Ducks. De kinderen komen klasgenootjes tegen en de ouders ontmoeten elkaar.” „Je komt mensen tegen die je al honderd jaar kent”, vult Antie aan. „We gaan niet naar het Stadspark, veel te druk. Hoewel Kayak natuurlijk wel fenominaal is.”

Nina eet een brownie aan de tafel bij het kraampje met lekkers. De stokbroodjes tomaat en mozarella zijn overheerlijk, net als de zelfgemaakte wortelcake en de groentetaartjes. Vanavond is er lasagne. „Als je tenminste op tijd komt”, zegt de verkoopster die de oven bedient.

Meneer Paas staat achter een tafel met lp’s. Hoewel er pareltjes van Level 42 en Bob Marley tussen staan gaat de verkoop matig volgens Paas. Gelukkig heeft hij er ook een bak met snoep staan. Dat verkoopt beter dan de muziek.

De kinderen mogen een rondje in de draaimolen maken en het springkussen staat niet stil. Op het podium staat de Ukulele Society gemoedelijk te spelen. Als ze een pauze nemen brengt Fresh van Kool &the Gang een paar dames in beweging. „Helemaal old school”, giechelen ze.

Halverwege de middag is het festival al een succes. En dan te bedenken dat het feest nog doorgaat tot middernacht.

Ineke Doornbos