Summersale bij FC Groningen

GRONINGEN - FC Groningen neemt zondag bij de laatste thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard alvast afscheid van de dan jarige directeur Hans Nijland (59). En van de spelers wier vertrek vaststaat. Maar er zullen straks nog veel meer spelers vertrekken.

Zeker al is het vertrek van Mimoun Mahi en Kevin Begois. Topscorer Mahi (met vooralsnog zeven goals) vertrekt na vijf jaar transfervrij naar FC Zürich. Reservedoelman Begois zet een punt achter zijn actieve loopbaan en keert terug naar zijn geliefde Antwerpen. Hij wordt volgende week 37.

Zondag misschien ook al zeker is het vertrek van Ludovit Reis naar Barcelona en dat van Jeffrey Chabot naar Sampdoria. Daarbij blijft het niet. Veel meer spelers lijken (of dreigen) FC Groningen in de komende maanden te gaan verlaten. Er wacht een heuse Summersale. We lopen de linies even langs.

Keepers

Omdat FC Groningen na dit seizoen stopt met haar beloftenteam en gaat meedoen aan de competitie voor reserves, gaat de club terug van ruim veertig naar 28 spelers voor twee elftallen. Daaronder vier keepers. Eerste doelman Sergio Padt heeft nog een tweejarig contract en lijkt te blijven.

De club wil diens beoogde opvolger, de talentvolle Jan Hoekstra (20), het liefst ervaring laten opdoen in de eerste divisie. Komt er een club dan zal er ook vanwege het vertrek van Begois een nieuwe reservekeeper moeten komen.

Pelle Boevink (FCG onder 23) en Mats Roorda (overkomend uit onder 19) zouden de derde en vierde keeper kunnen worden. Roorda overweegt echter een avontuur in de VS.

Verdedigers

Lijkt een transfer van Chabot het meest concreet, er is ook serieuze interesse voor Deyovasio Zeefuik (uit onder meer Frankrijk) en naar wordt verwacht ook weer voor aanvoerder Mike te Wierik. AA Gent zou nog steeds of opnieuw belangstelling hebben.

FC Groningen wil wel verder met huurling Tim Handwerker maar is afhankelijk van wat zijn club 1. FC Köln met de linksback wil.

Onduidelijk is ook wat er straks gebeurt met de jonge reserves Lars Kramer en Amir Absalem. De laatste leek onlangs dicht bij een transfer naar FC Almere, maar zegde de eerstedivisieclub op het laatst af. Mogelijk ziet FC Emmen in hem een opvolger voor Caner Cavlan, of wil hij bij FC Groningen de concurrentie aan met een eventuele opvolger van Handwerker.

Middenvelders

Behalve Reis lijkt ook Samir Memisevic te vertrekken. De Bosniër tekende onlangs voor twee jaar bij, maar daarbij zijn afspraken gemaakt over een transfer. Beide partijen worden daar wijzer van.

Reserve Tom van de Looi staat nog tot medio 2021 onder contract, maar het talent wilde in de winterstop al graag verhuurd worden. Verbetert zijn perspectief niet, zal er aan die wens niets veranderen.

De Japanner Ko Itakura is in principe voor anderhalf jaar gehuurd van Manchester City, maar speelde nog geen minuut in het eerste. Wat gebeurt er met hem?

Ajdin Hrustic is een van de spelers die het niet goed met Danny Buijs kan vinden. Hij wil weg.

De huurlingen Thomas Bruns en Iliass Bel Hassani keren in principe terug naar Vitesse en AZ. FC Groningen had voor Bel Hassani een optie tot koop en heeft die niet gelicht. Een transfervrije overgang is wellicht een optie, want AZ zal hem niet terugwillen.

FC Groningen heeft wel de optie in het contract van Michael Breij gelicht.

Django Warmerdam vertrekt hoogstwaarschijnlijk. Hij wil zijn in 2020 aflopende contract niet verlengen en dreigt dan transfervrij te vertrekken. Dat wil FC Groningen voorkomen.

Aanvallers

Mo El Hankouri en Kaj Sierhuis (gehuurd van Ajax tot medio 2020, met optie tot koop) blijven normaal gesproken. Jannik Pohl heeft nog een doorlopend contract, maar mag weg. Japans international Ritsu Doan wil het liefst een transfer maken. De kans daarop lijkt groot. Paul Gladon wil wel blijven, maar tegen betere voorwaarden.

Bijna-leegloop

Met zoveel zekere en waarschijnlijke vertrekkers wacht FC Groningen min of meer een leegloop. De nieuwe technisch directeur Mark-Jan Fledderus beleeft extreem drukke tijden. Voor supporters die dol zijn op transfer-geruchten wordt het een fantastische zomer.