Niet zomaar een club | Buitenspel

GRONINGEN - Vier spelers met een verleden bij FC Groningen spelen in de halve finale van The Champions League en eentje in hetzelfde stadium van de Europa League.

Gisteren zagen we Luis Suarez en Virgil van Dijk bij Liverpool - Barcelona in actie, vanavond Daley Blind en Dusan Tadic bij Ajax - Tottenham Hotspur. En morgenavond Filip Kostic bij Chelsea - Eintracht Frankfurt.

Ronald Koeman was midden jaren tachtig de eerste speler met een verleden in groen-wit die zou uitgroeien tot een topspeler in Europa. Vooral in het laatste decennium zijn daar dus nog vele namen bijgekomen. En het moet niemand verbazen als we binnen een paar jaar ook Ludovit Reis en Ritsu Doan naar de hymne van de Champions League zien luisteren.

FC Groningen wordt inmiddels internationaal als ‘stepping stone’ gezien, mede dankzij recente Engelstalige publicaties. Het wemelt er dan ook geregeld van de scouts. Vaak uit het buitenland.

De club raakt hierdoor sneller spelers kwijt, maar heeft daardoor ook extra aantrekkingskracht op jonge talenten. Want die weten - of krijgen te horen - dat Groningen een interessante tussenstap naar de absolute top kan zijn.