Roeiers KGR De Hunze roeien 133 kilometer voor KiKa

GRONINGEN - De Groninger roeiers Mariken Stegmann en Ernst Arbouw roeien zaterdag 11 mei 133 kilometer voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Ze leggen deze afstand af op een roeimachine op het balkon van het verenigingsgebouw van hun club, KGR De Hunze.

Stegmann en Arbouw doen deze inspanning in het kader van KiKaRoW Rondje NL, waarbij roeiers uit heel Nederland in actie komen om geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker.

De opbrengst gaat naar de zogeheten LATER-studie van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dat onderzoek spitst zich toe op de gevolgen die overlevers van kinderkanker in hun latere leven ondervinden.

Tien uur

De twee Groninger roeiers starten zaterdag om 08.00 uur. Naar verwachting hebben ze ongeveer tien uur nodig om de 133 kilometer af te leggen. Daarbij roeien ze om de beurt een half uur. De afstand is gekozen omdat De Hunze dit jaar 133 jaar bestaat.

Virtuele kilometers

,,De machine heeft een schermpje waarop zij het aantal virtuele kilometers aftelt”, zegt Arbouw. Dit biedt steun, maar is ook een hindernis. ,,Op een bepaald moment heb je veertig, vijftig kilometer geroeid. Dat is op zichzelf al een vreselijk roteind, maar dan staat er dus in je schermpje dat je nog tachtig kilometer door moet.”

Kilometervreters

Stegmann en Arbouw zijn evenwel gekende kilometervreters. Afgelopen seizoen streden ze mee in de Ringvaart Regatta, een 100 kilometer lange wedstrijd rond de Haarlemmermeer. En in september werden ze met hun ploeg tweede in een tachtig kilometer lange wedstrijd op de Rhône.