Draaien tot je wit ziet

GRONINGEN Get fresh at the weekend! Mel en Kim schallen over de Grote Markt. De meikermis van 2019 in Groningen is een feit. Het doorgebroken zonnetje en de blauwe lucht maken de kermispret compleet.

Ally staart naar het papier in zijn hand waarop legercommandant Rabenhaupt, bekend van Bommen Berend, staat afgebeeld. „Ik ben hier samen met collega’s van Reprise en we moeten raden wie dit is”, vertelt hij. „Mijn collega’s gaan voor de attracties en ik mag de opdrachten doen. Fijne teambuilding”, lacht hij.

Lenn trekt geconcentreerd aan de touwtjes. Hij is samen met zijn vader uit Ten Boer gekomen. Hij lijkt zich niks aan te trekken van het tumult om zich heen. Die ene knuffel, daar gaat het om. Verderop maken Laurens en Mayson talloze rondjes in hun favoriete motoren terwijl straatfotograaf Klara haar toestel instelt voor de mooiste plaatjes. „Ik heb niet zo zeer iets met kermis maar wel met mensen en het levert mooie foto’s op.”

Marinde en Tristan staan met hun vader bij de grijpbak. Het wil nog niet echt vlotten. Nog maar een eurootje erin. Bij de botsauto’s op de Vismarkt wordt er vanouds geramd. Hoe meer blauwe plekken je bezorgt, hoe beter het is. Een vader staat voor het hekje naar zijn kids te zwaaien die plaats hebben genomen in de After Burner. Een atractie die keihard gaat en rondjes maakt in de lucht. Hoewel er ‘No smoking’ op het bordje staat vermeld wordt de rook met grote wolken de lucht in geblazen.

Cheryl Speelman uit Hoogezand maakt met haar suikerspinnen haar debuut op de Groninger kermis. „Spannend, mijn eigen bedrijf”, zegt ze. Tot nu toe gaat het lekker. Een kermis zonder suikerspinnen kun je geen kermis noemen.

Nyla vangt eendjes. Haar moeder kijkt vol trots naar de behendige bewegingen die het meisje maakt. Met de hengel in de hand vist ze het ene na het andere exemplaar het water uit. De mevrouw in de oliebollenkraam veegt haar mond af. De vers gebakken bollen zijn het lekkerst als ze rechtstreeks uit het vet komen. In de schiettent worden ballonnen kapot geschoten, het reuzenrad voor de Korenbeurs staat niet stil en de achtbaan is voor helden een eitje. Een beetje misselijk worden hoort erbij.

Onder de voet van de Martinitoren wordt er in de Reactor ook gedraaid. Op een soort ronde plaat die iets weg heeft van een ouderwetse elpee kun je draaien tot je wit zit. De kermisgekte gaat nog door tot en met 19 mei.

Ineke Doornbos