Leeglopende dorpen | In Stad

GRONINGEN - Klaas van Slooten is vormgever van beroep. Daarnaast is hij een gepassioneerd fotograaf.

Vanuit zijn woonplaats Paterswolde is hij snel op luchthaven Groningen Airport Eelde. In een paar uur vliegt hij naar zijn favoriete vakantiebestemming Kreta. Klaas komt vaak in Kalami, een dorp vlakbij de kust in het zuidoosten van Kreta.

Aeilko Timersma, voorzitter van Fotogalerie Lichtzone, sprak bij de opening van de expositie ‘Vergeten en verloren’, waarin Klaas van Slooten een beeld geeft van Kalami. Het is niet de verlatenheid van de plek die hem intrigeert, maar het plotselinge vertrek van de bewoners. En de onbeweeglijke stilte daarna.

Timersma: ,,Kalami is een dorp dat in 1970 leegloopt. In 2001 waren er nog 44 inwoners over. En bij de laatste telling van Klaas zijn er nu nog vijf ‘overleveraars’ in Kalami. De expositie gaat niet alleen over dit dorp, maar over al die dorpen in Griekenland, maar ook in Italië, Spanje en in Oost-Groningen. De trek uit de dorpen naar de stad zie je in in heel veel landen. En dat heeft Klaas heel mooi vastgelegd. Hij geeft de verlatenheid mooi weer.”

Op de foto’s kapotte ramen, de gordijnen half naar buiten. Door open deuren zie je bergen huisraad en rotzooi. Nog hangt een familieportret aan de muur. Een telefoon naast de kamerdeur, de hoorn bungelt aan het snoer. In het schooltje liggen de banken omver, schoolboeken en schriften op een hoop in de hoek. Nergens iemand te bekennen.

Sinds vijftig jaar is Kalami leeggelopen omdat de inwoners hun heil elders zochten.

De expositie is tot en met 26 mei te zien in Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36 in Groningen. Van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.