Een 'Gronings stukje paradijs' in Chaumont

HAREN - De Harense tuinontwerper en kunstenaar Caroline Thomas exposeert op het internationale tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire haar eigen paradijstuin.

,,Net als veel tuinontwerpers kijk ik ieder jaar reikhalzend uit naar tuinenfestival van Chaumont. Daar, in Frankrijk, ligt de oorsprong van de tuinenfestivals in Europa. Jaarlijks ga ik er naartoe. Het is enorm inspirerend om al die diverse tuinen te zien."

Caroline Thomas, tuinontwerper en beeldend kunstenaar, is nog maar net uit Frankrijk terug. In haar atelier op de Biotoop vertelt ze over het Franse Festival International des Jardins, waar ze dit jaar deel van uitmaakt. Thomas, eigenaar van tuinontwerpbureau 'Tuinen van Thomas', baseerde haar tuin op geuren en parfums.

,,Toen ik vorig jaar aan het einde van de zomer hoorde over het onderwerp voor dit jaar – 'Tuinen van het Paradijs' – dacht ik meteen: 'daar kan ik wel wat mee.'”

Parfumtuin

Thomas schreef zich in en werd uit ruim 300 inzendingen geselecteerd door de jury. Et voilà: in het Franse Chaumont kunnen de bezoekers zich nu laven aan haar parfumtuin. Het is één van de 26 jardins van het festival, die allemaal per stuk zo'n 200 vierkante meter beslaan.

Haar tuin ligt aan aan de rand van het festivalterrein: een beetje verscholen, een beetje geheim en nét wat kleiner dan de rest. ,,Dat past wel bij mijn ontwerp", zegt ze. ,,Bezoekers en de jury noemen mijn tuin subtiel en elegant. Er is van alles te ontdekken."

De bestseller 'Het Parfum' van Patrick Süskind diende als inspiratiebron. ,,Dat boek had ik eigenlijk nog nooit gelezen, maar een vriendin tipte mij erover. Al na het tweede hoofdstuk zag ik voor me hoe de tuin eruit moest komen te zien. Geur: dat moest de essentie zijn. De hoofdpersoon in het boek - geen lieverdje trouwens - was parfumeur, hij beschrijft de geuren die hij ruikt: muntjes in iemand's jaszak, en meent zelfs op de Pont Neuf in Parijs de zee te kunnen ruiken. Zoals een parfumeur de geurstoffen uit planten onttrekt, zo heb ik de planten, bomen en enkele materialen die in het boek worden beschreven in de tuin geplaatst.”

Daarnaast zette Thomas verschillende sculpturen in de tuin, gebaseerd op de flesjes die parfumeurs gebruiken om de geuren in te bewaren.

Droom die uitkomt

Voor Thomas is meedoen aan het festival ‘een droom die uitkomt’. ,,Ik had niet verwacht dat ik geselecteerd zou worden, dus het is een enorme opkikker; het voelt als een prijs om hier te mogen staan. Ook voor de tuinontwerpers in Groningen vind ik het goed: we kunnen hier soms net wat te ingetogen zijn, terwijl er hier veel talent is onder tuinontwerpers." Bovendien is Thomas niet de enige Nederlandse deelnemer: er staan nog drie andere Nederlandse inzendingen op het internationale festival. ,,De tuinen van het Festival International des Jardins zijn allemaal bijzonder. Ze vertellen een verhaal, het gaat erom dat ze het thema verbeelden. Zo inspireren deze tuinen de ruim 5.000 bezoekers die op de hoogtijdagen naar het festival komen."

Het Internationale Tuinenfestival is tot en met 3 november te bezoeken.