FC Emmen wint in competitie meestal van FC Groningen

GRONINGEN - Tijdens de laatste speelronde van de eredivisie zijn vanavond nog twee duels van belang: ADO Den Haag - Willem II en Emmen - FC Groningen. Inzet is een plaats in de play-offs voor Europees voetbal. Alle wedstrijden beginnen om 19.30 uur.

Bij winst is FC Groningen zeker van de play-offs, bij een gelijkspel of nederlaag is de ploeg van Buijs afhankelijk van het resultaat in Den Haag. Eindigt die wedstrijd in een gelijkspel of een nederlaag voor Willem II dan krijgt FC Groningen dankzij zijn veel betere doelsaldo (-1 om -10 voor Willem II en -9 voor ADO ) vrijwel zeker een ticket voor de play-offs. Alleen als er in Emmen ruim wordt verloren en ADO Den Haag met grote cijfers wint, kan er nog iets misgaan.

Niet op voorhand favoriet

FC Groningen is ondanks een hogere klassering en een grotere status niet op voorhand favoriet in Emmen. De statistieken wijzen eerder op het tegendeel. Van de vijf onderlinge competitieduels won Emmen er vier en FC Groningen slechts één: op 15 mei 2000, toen Emmen in het Oosterpark met 2-0 klop kreeg. In Emmen heeft FC Groningen nog nooit een competitieduel kunnen winnen, maar trok twee keer aan het kortste eind: 2-1 en 1-0.

In onderlinge bekerduels en wedstrijden voor de nacompetitie was FC Groningen wel succesvoller dan FC Emmen: in totaal zes overwinningen en twee nederlagen. De twee wedstrijden in de nacompetitie werden beide in winst omgezet.

De laatste keer dat FC Groningen van FC Emmen won, leidde dat tot een groot feest op de Grote Markt. De 1-0 nacompetitiezege op zondag 28 mei 2000 in Emmen zorgde na twee jaar eerste divisie voor een terugkeer naar de eredivisie.

Opvallend is dat geen enkel officieel duel tussen Emmen en FC Groningen in een gelijkspel is geëindigd.

Derde ontmoeting dit seizoen

FC Groningen en FC Emmen komen elkaar dit seizoen voor de derde keer tegen. De twee voorgaande keren won Emmen. Op zaterdag 21 juli zegevierde de ploeg van trainer Dick Lukkien in een snikheet Norg met 1-0. En in het Hitachi Capital Mobility Stadion werd het op 16 december 1-2. Beide keren was de zege niet onverdiend.

Maar FC Groningen staat uiteraard niet geheel toevallig ver boven Emmen. Hebben beide ploegen moeite met scoren, FC Groningen verdedigt doorgaans veel beter. Het verschil vinden we terug in de doelsaldi van beide clubs: 39-40 om 40-72.

FC Emmen hoopt ook vanavond weer het betere veldspel te laten zien. In beide voorgaande wedstrijden wist Emmen na verloop van tijd een meerderheid op het middenveld te creëren. Het wordt interessant om te zien of Danny Buijs en de zijnen daarvan hebben geleerd.