Willem Kolvoort: vijfhonderd Vera-posters verder

GRONINGEN - Vanaf de jaren '90 is Willem Kolvoort één van Vera's vaste postermakers. Voor de band The Beths maakte hij dit voorjaar zijn 500ste zeefdruk.

,,Kijk, híer gaat het om.” Tussen de vissen, 'candybeetle's', 'vleeruilen' en andere karakteristieke illustraties die aan de ateliermuren hangen, trekt illustrator Willem Kolvaart een poster uit één van de stellingen.

Het geel, het roze en de dansende letters springen regelrecht vanaf het papier op het netvlies van de toeschouwer. De poster is Kolvoorts 500ste ontwerp voor Vera.

Vanwege dit jubileum mocht Kolvoort de poster maken voor een band die hij ‘supertof’ vindt: het Nieuw Zeelandse The Beths. De zangeres van de band staat hypnotiserend op de zeefdruk afgebeeld. In haar hand de kokako, een typisch Nieuw-Zeelandse vogel.

,,Ik heb altijd veel met dieren zoals vogels en insecten gehad”, zegt Kolvoort, terwijl hij de ene Veraposter na de andere laat zien. Zijn allereerste: voor de band Sylvia Juncosa, gebaseerd op een foto van de gitariste van de band.

Daarna eentje waarop twee muizen zich gezellig zitten op te warmen aan een bom. Geïnspireerd op de titel van de betreffende band: ‘Exploding white mice’.

Kolvoort toont ook zijn 'candybeetle': de kever die hij rekent tot één van zijn ‘meest dierbare creaties’.

Kunstacademie

Niet voor niets woont in dit atelier een heel scala aan inwoners uit het dierenrijk. ,,Vroeger wilde ik bioloog worden. Vooral het gedrag van dieren heb ik altijd interessant gevonden”, vertelt Kolvoort.

Toen bleek dat de benodigde exacte vakken Kolvoort niet lagen en ook de avondschool geen uitkomst bood, besloot hij voor de kunstacademie te gaan. ,,Ik koos voor Academie Minerva omdat Vera hier zat. In Groningen speelden allemaal leuke bandjes.”

Vijf studiejaren - en uiteraard een diploma - later greep Kolvoort zijn kans tijdens één van zijn vrijwilligersklussen - bier tappen, podium opbouwen - bij Vera.

,,Op de lijst van de zeefdrukkers, waarop ze konden aangeven voor welke band ze een poster wilden maken, stond een plekje open. Zonder er bij na te denken schreef ik mijn naam achter de band die ik leuk vond”, vertelt Kolvoort over zijn intrede bij de Artdivision van poptempel Vera.

Ondanks zijn studiejaren op de kunstacademie was dat zijn eerste ervaring met het zeefdrukken. Hij kreeg het snel onder de knie. ,,Een vriend, Case van der Lei, hielp me bij de eerste posters. Ik maakte het ontwerp, hij maakte de zeefdruk. Maar na een tijdje leer je het zeefdrukken vanzelf.”

Inspiratie

Inspiratie voor de bandposters komt bij Kolvoort vaak van de muziek zelf. ,,Als de muziek veelzeggend genoeg is en het me genoeg inspiratie geeft kan ik het daar mee doen. Zo niet, dan lees ik teksten, kijk ik naar de titels van nummers, ga ik interviews doorspitten.”

Kolvoort, in 1990 met het posterontwerpen begonnen, maakt nu ongeveer twaalf posters per jaar voor Vera. Daarnaast tovert hij vele andere illustraties uit zijn pen, onder andere voor dagblad de Gelderlander. Ook die gaan over planten en dieren. Geen wonder. Kolvoort: ,,Met het tekenen van dieren kan ik me het best uitdrukken."