Gymnastiekjuf Nieske stopt na vijftig jaar

GRONINGEN - Nieske van der Bijl (86) houdt het na vijftig jaar voor gezien als gymnastiekjuf. Samen met De Deurzetters van MFC De Wijert neemt ze afscheid. ,,Wat een mooi stel hippe meiden!”

Het zithoekje bij MFC De Wijert loopt langzaam vol. Eén voor één druppelen de gymnasten van De Deurzetters binnen. ,,Niet iedereen komt, hoor. Iedereen heeft wel wat", zegt een van de sportievelingen. ,,Tja, ook als je oud bent, ben je soms druk”, klinkt het excuus. Toch is de groep even later aardig compleet.

De Deurzetters is een groep 60-plusvrouwen die elke week gymt in MFC De Wijert. Al 25 jaar lang. De oudste deelneemster is 95 jaar.

Nieske van der Bijl

Het wachten is op Nieske van der Bijl. Nieske is docent bij De Deurzetters en geeft gymles. Beter gezegd: gáf les. Het is mooi geweest, ze stopt ermee. Ook van haar groep in Vinkhuizen neemt ze afscheid.

De gymnasten zijn bijeengeroepen om het verhaal van Nieske te horen. ,,Echt afgelopen is het nog niet. Ze geeft nog twee lessen, dan is het gebeurd, hoor”, zegt een andere Deurzetter.

Even later komt Nieske binnenlopen. Ze is niet meer de allerjongste; 86 jaar wordt ze binnenkort.

Het zithoekje vult zich met een opgetogen sfeer. Een begroeting. Even later volgen anekdotes en het verhaal van Nieske. Nieske is het middelpunt deze middag,

,,Ja, ik stop ermee”, zegt Nieske. ,,We wonen in de Vechtstraat, maar mijn man krijgt zorg in Maartenshof. Met hem heb ik afgesproken dat ik zou stoppen met de lessen wanneer hij minder zou worden. Dat moment is aangebroken."

,,Binnenkort pakken we onze spullen en verhuizen we samen naar een zorginstelling in Duiven. Maar na vijftig jaar is het ook wel mooi geweest. Misschien dat ik de draad weer oppak. Alles is daar onder één dak, ik hoef de deur niet uit. Heb ik meer tijd voor mijn man. Ik zie wel.”

Ouderengymnastiek

Nieske is geboren in Hempes bij Leeuwarden. Ze woonde in Drachten, Winschoten en woont nu alweer jaren in Groningen. ,,In Groningen gaf ik destijds les aan de schipperskinderen aan de Noorderbinnensingel. Zo ben ik hier begonnen. Net als in mijn andere woonplaatsen ging ik de boer op mensen te werven voor gymles."

,,Ondertussen behaalde ik de diploma’s. Het liep erg goed. Ik had op den duur zoveel groepen dat het - naast mijn gezin met drie kinderen - op een volledige baan leek. Het werd me echt te druk. Ik vond dat ik moest kiezen. Ik koos voor lesgeven aan ouderen, dat vond ik het leukste. Dat is 25 jaar geleden. Toen begon ik met ouderengymnastiek. Dat bestond daarvoor nog niet.”

De Deurzetters blijft met lege handen achter,  gaat Nieskes lessen missen. Een opvolger is ook nog niet gevonden. ,,Er is geen tweede Nieske”, roept iemand als misschien een laatste poging om haar toch over te halen om te blijven. Maar Nieskes besluit staat vast.

‘Ja, boksen is mooi!’

Nieske pas de zwaarte en snelheid van de oefeningen aan op de leeftijd van de deelneemsters.

Lekker meedoen op je eigen manier. Niets moet. Een van de Deurzetters legt uit: ,,De les duurt vijftig minuten. Alle spieren worden aangepakt om ons leven zo aangenaam mogelijk te maken. Van nek tot tenen, dan apart de vingers bij langs. We schoppen met de benen maar raken niemand, haha!

 

,,Het laatste kwartier doen we een spel met touwen en ringen. Dan komen heupen en knieën aan de beurt. Bewegen op muziek.”

Daarnaast zijn er evenwichtsoefeningen, er wordt gebokst. ,,Ja, boksen vinden de dames mooi!”, roept Nieske. ,,Ik zit ze best achter de broek aan, hoor. Ik kan niet anders dan pittig lesgeven”, knipoogt ze.

,,Ik vind het mooi om mensen te bereiken die nog nooit eerder hebben gegymd, en nu toch heel goed met een groep kunnen meedoen. Bewegen is goed voor ouderen.”

Hippe meiden

Nieske kijkt de groep in het zithoekje rond en zegt het nog eens goed: ,,Ik vind jullie zo leuk. Een stel hippe meiden. Jullie zijn een prachtige groep! Hooguit verhuist een keer iemand, er is bijna geen verloop. Er is geen les zonder plezier. Na afloop blijven we altijd hangen voor een kop koffie en gezelligheid. Ik ga jullie missen!”

,,Wij jou ook!”, roepen de gymnasten in koor.