Fototentoonstelling ‘Passanten’ in Der Aa-kerk

GRONINGEN - In de Der Aa-kerk in Groningen wordt woensdag 22 mei de expositie 'Passanten' geopend. Deze tentoonstelling van de jubilerende Stichting Oude Groninger Kerken loopt tot en met zaterdag 25 mei.

Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) bestaat vijftig jaar. Ze viert dit jubileum onder meer met het project ‘Passanten’. Fotograaf Taco Anema maakte hiervoor, in opdracht van de SOGK, 94 fotoportretten van gebruikers van Groninger kerken.

Voorbijgangers in geschiedenis 94 SOGK-kerken

Mensen - van de bouwers van weleer tot de gebruikers van nu - zijn slechts voorbijgangers in de soms wel acht eeuwen lange geschiedenis van de 94 kerken van de stichting. Passanten dus.

De tentoonstelling 'Passanten' laat de veelheid en verscheidenheid van het hedendaagse gebruik zien. In de kerken van de SOGK zijn onder andere plaatselijke commissies, culturele commissies, stichtingen, kunstenaars, organisten en een brassband actief.

Deze gebruikers, grotendeels vrijwilligers, tonen in de expositie de eeuwenoude traditie van samenleven in en met het kerkgebouw.  

De 94 foto’s die Taco Anema maakte, zijn altijd zorgvuldig gecomponeerd.

Studio 212 Fahrenheit

Studio 212 Fahrenheit tekende voor het tentoonstellingsontwerp. De foto’s worden tentoongesteld in een speciaal ontworpen tentoonstellingsmeubel, in de vorm van een spiegelende kerk.

Zo ziet de toeschouwer niet alleen de gebruikers van de kerken, maar ook zichzelf. Dit roept op tot reflectie: wat voor betekenis hebben deze bakens in het Groninger landschap voor de toeschouwer? Zou hij of zij deel willen uitmaken van de gebruikersgroepen van vandaag, en die van morgen?

'Passanten' is van 22 tot en met 25 mei (13.00 - 17.00 uur) te zien in het koor van de Der Aa-kerk. In de kerk is een begeleidende catalogus beschikbaar.